lördag 10 mars 2012

inatt ska vi älska som fåglarna vill

-
Nu ska jag förklara lite om det där med min blogg och facebookfasta som jag kör en dag/vecka, fram till påsk. För det är nog inte helt uppenbart för alla vad det är för vits med det.

Så: Fasta… Vad är det och varför? I grund och botten är det ju en gammal religiös tradition som handlar om att avstå från mat och dryck. Och grundtanken är väl, så vitt jag vet, att man ska avstå från något (som ändå är ett grundläggande behov), för att ära Gud. Och det är den tanken jag vill fånga. Visst, det skulle säkert vara bra med ett försök att avstå mat nån dag också, jag är ju ganska matbesatt, men när jag går till mitt eget liv och kollar på vad som får mycket av min tid och energi så är det: datorn. Musik, läsa bloggar, blogga själv, facebook – vara social via sociala medier helt enkelt. Och jag tror verkligen det finns en massa bra i detta – man kan evangelisera hur bra som helst genom dessa verktyg. Man kan bli peppad genom att läsa bra bloggar. Man kan få tänka till och kanske sprida något gott när man själv bloggar. MEN det kan bli en stress. Som tar fokus från Gud. En stress att prestera, att bli bekräftad, att ha koll på allt och alla osv.

MEN nu till något VIKTIGT: Vad gör jag av denna fasta och varför? Om jag hade spenderat tiden jag får över genom att skippa datorn med att istället slö-kolla på tv (nu har ju inte jag nån tv, men ni fattar) då tycker jag inte fastan skulle ha nån vits alls. Som vanligt tror jag det är viktigt att tänka igenom VARFÖR man gör grejer, och att ta aktiva val för att genomföra de handlingar man vill genomföra, för att kunna bli den sortens människa som man vill bli. Så, tiden jag igår fick över av att inte facebooka gjorde jag detta: läste en bok som får mig oerhört motiverad och peppad på Jesus och hans liv. Tog det lugnt, tänkte, på vad jag själv vill, vem jag är, vad Gud vill. Jag gjorde det fint runtomkring mig. Jag fick ro.

Spotify-fasta klarade jag inte riktigt av, men det fick även där bara bli musik som bygger upp mig. Får mig att tänka mindre på mig själv och mer på Gud. Och vad skönt det var, när jag kom hem rätt sent på kvällen och det var sovdags att faktiskt skippa det annars obligatoriska ”kolla-igenom-facebook-och-bloggarna-innan-jag-lägger-mig-bara”. En frid i att inte ha koll på folk.

"ja men vad du är himla duktig då" - nej det var inte så jag menade! det här är ett tips, som funkar för mig för att stressa ner, hitta viktiga värden i livet. Jag tror det är bra för mig ibland att inte uttrycka alla mina tankar inför andra människor. Även om det kliar i fingrarna. Att mina tankar bara får vara mina ibland, och växa stilla där… Sen sittar jag ju ändå här sex dagar i veckan och njuter av det så :)

Så hett tips: stäng av litegrann ibland. Skippa uppkopplingen.




kärlek! /ia.

Inga kommentarer: