torsdag 23 augusti 2012

svaret


ibland får man en känsla av att många människor har den inställningen att "din tro är ok så länge du håller den privat och inte försöker göra en samhällssak eller politik av den. att typ: så länge du håller Gud inne i din lilla privata kammare om kvällen så är det helt ok, din tro är din sak, men kom inte och dra upp honom officiellt och "propagera" för den. "Behåll Gud i kyrkan", typ.

MEN jag tänker såhär: Är det inte just när vi håller Gud och tron innanför kyrkans fyra väggar, där kanske ingen utomstånede, icke-kristen, granskar den och vågar kritisera den, som det riskerar att bli indoktrinerat? Är det inte om vi troende bara ska älta våra åsikter med varandra, men inte lyfta ut dem i samhället, som det riskerar att bli instängt och sekt-aktigt? Är det inte mycket bättre att "vanliga" människor får se och höra vad det är vi "vanliga" kristna gör, sysslar med och tror på, så att man själv får göra en bedömning om man tycker det låter klokt och kanske är något att ha, eller om man vill avfärda det som helt och hållet korkat skitsnack. Är det inte bättre att tro och religion blir en del av politiken och samhällsfrågorna, än att hållas i en liten bubbla för sig?

OCH dessutom: om man nu är troende, och tror att det är en bra grej, en livsviktig grej, att Gud är något att ha och att han vill nå alla människor och erbjuda något gott i alla människors liv och om man tror att den här världen och detta samhälle skulle bli en bättre värld och ett bättre samhälle med mer av Guds kärlek i den.... vore det inte då väldigt egoistiskt av oss kristna att bara behålla detta för oss själva? Bara dela det tillsammans med andra kristna? bara ha Gud som vår privatsak i vår lilla kammare om kvällen?

Och eftersom väldigt "vanliga" sekulariserade människor hittar sin väg in till kyrkan på ett naturligt sätt idag, tror jag det är bra om vi som går i kyrkan berättar lite vad det är man tror på, vilka värderingar och åsikter det gör att man har, osv osv. Sen är det självklart upp till varje människa att avfärda eller ta emot det man säger. Ingen tro ska försöka påtvingas en annan människa. absolut inte! det funkar ju liksom inte så. men jag tycker att alla borde bli erbjudna ett val.

en människa, och det ver ni ju säkert redan, som jag tycker bloggar fantastiskt ärligt, enkelt och bra om sinr elation med Gud och samhället är ju Marcus Birro. Läs hans blogg vettja! :) Jag anser att det är bra att sådana människor försöker göra sin röst hörd i mediebruset och politiken. För att tron inte ska bli något navelludds-pill hemma i den egna vrån, utan för att den bör lyftas till allmänt beskådande så det blir ett fritt val för alla att hålla med eller att avfärdas.

ska tron tigas ihjäl, ja då kan den bli farlig!
det är vad jag tror det.

kärlek!/ ia.

Inga kommentarer: