tisdag 15 november 2011

Tips från coachen!

--
Lite smarta(?) funderingar som jag tänker att jag ska dela med mig av. Endera lyssnar man på andra och lär sig av deras misstag eller så är man så dum som jag så jag måste begå alla misstag själv innan jag kan inse vad som är bra och inte, haha.

Nejdå. Men det är ju bra att dela med sig om sina tips och lärdomar från livet. Och eftersom jag vet att det är lite blandat folk som läser bloggen tänkte jag ge två tips om lite olika saker, det ena om tro/kristendom och det andra om träning/mat/hälsa. så läs det som tilltalar dig, eller läs allt ändå eller om du är tråkig: läs inget.

Vi börjar med tron. För den är faktiskt först. Det viktigaste, nr 1. ”Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall allt annat tillfalla er.” Aja, det jag skulle säga var: Till er kristna/troende som har den förmånen att umgås med någon annan kristen i vardagen, t.ex. att ni går i samma klass, träffas på fritiden eller nått så säger jag: Utnyttja detta! Det är en fantastisk förmån och tillgång. Låt inte er vänskap 6 dagar i veckan handla endast om skolarbete, träning, musik, vänner, pojk/flickvän eller vad sjutton ni nu sysslar med tillsammans. Försök prata lite om Gud varje dag (obs Gud – inte bara kyrka och verksamhet). Det är en enorm kraft ni har tillsammans. Och Gud är alldeles för stor, häftig, mäktig, viktig och användbar för att bara få ca 2 timmar av våra söndagar. Han är värd mer än så! Och för att din personliga tro ska bli växa tror jag Gud behöver mer utrymme i ditt vardagsliv.

Är jag bra på detta och passar på att klanka ner på andra? Nej. ! MEN jag har egna erfarenheter av att aldrig nånsin ha gått i samma klass eller så som någon kristen, alltid varit ensam, aldrig direkt haft någon nära gemenskap av kristna vänner. Fram till ganska nyss, med först bibelskola (vore ju lite illa om man inte hade nån kristen i klassen där kanske…) och nu sista 1,5åren av högskola. Så jag vet vilken glädje och förmån det är, och vad nyttigt det är. Att försöka, om så bara fem minuter per dag, prata om det som faktiskt binder oss samman För att det är det viktigaste i livet. Viktigare än skolarbete. Viktigare än träning. Viktigare än karriär och jobb. Osv….


Tips 2: Jag har, äntligen, lärt mig (eller rättare sagt accepterat kanske) att det är så viktigt att äta ordentligt/bra efter att man har tränat!! Iallafall om man vill ha något som helst nytta och resultat av träningen (och åh, vad människor, tjatat på mig om detta genom åren. Och åh, hur många års träning har egentligen varit rätt bortkastad på grund av att jag inte lärt mig detta? Hur många styrketräningspass har varit helt förgäves och inte gett mig en mm ner muskler på kroppen??) Jag kunde t.ex. äta middag vid ca 17, sedan träna fotboll mellan ca 19-21, sedan komma hem och äta endast ett äpple innan jag gick och la mig. För jag tänkte: det är enklare att stå ut med att vara hungrig på kvällen, för jag ska ju ändå snart sova och då går det snabbt till det blir frukost (Om man nu kunde sova – på grund av smärtorna i magen...) och jag unnar mig hellre att äta imorgon så jag slipper vara så hungrig då. Idiot, typ.

Och hur många gånger har man inte hört att man inte ska äta sent på kvällen för att det är det man blir tjock av? Och jo, vissa poänger finns det ju i det, men har du tränat måste du äta efteråt! Speciellt vid styrketräning så bygger ju hela grejen på att du utsätter musklerna för så hårt arbete att de bryts ned och det är sedan när du vilar, och äter, som musklerna byggs upp igen. Då behövs det mat, dels kolhydrater men framförallt protein. Så numera äter jag alltid något, om det så än är efter klockan tio på kvällen. Inte en hel middag, men nått med mycket protein, t.ex. ägg, kvarg, keso, skinka/kassler, fisk eller så. Och ja, äntligen, äntligen, känner jag att musklerna faktiskt byggs upp. Jag blir starkare och starkare (och snart en biff kanske? ;) ). Och man blir inte tjock av att äta efter träning! Och det allra bästa av allt: Jag är inte alls lika muskeltrött som tidigare. Träningsvärk är en sak, det är helt ok och en skön smärta, men muskeltrötthet, det är bara gyttja, seghet, spagetti som gör att det krampar när du går upp för trapporna och du inte kan träna effektivt på flera dagar igen.
Nu när jag lärt mig att äta efter träning så återhämtar jag mig så sjukt mycket fortare och jag och kroppen pallar faktiskt träning ca 6 dar i veckan, vi mår bra av det och gör det inte för att hjärnan och demonerna tvingar mig till det trots en utsliten kropp, som det var förut.

Så mitt bästa tips är alltså: ÄT och få en mer effektiv träning /( från en som har flera års erfarenhet av att göra totalt fel. Så banne mig att jag vet vad jag pratar om!)

Dessutom blir man glad och får energi att leva, tänka och skratta av att äta ordentligt. Och det kan ju också vara lite värt sådär : )



Träningen är, med en kropp som inte är trött och utsliten, roligare än aldrig förr.

Ikväll är planen att dejta både löpbandet och skivstången. Nu kör vi!


kärlek!

/ia.

(och ursäkta lååångt inlägg!)

Inga kommentarer: