torsdag 30 januari 2014

Indien del 6: Varanasi

har ju inte skrivit klart om min Indien/Nepal-resa. det går lite långsamt, men här fortsätter uppdateringen:  (läs de andra delarna HÄR, HÄR, HÄR, HÄR och HÄR)

Varanasi var en märklig stad. vi anlände alltså via nattåg, och redan på stationen fick man en liten föraning om vad som väntade: det var MYCKET folk, varmt, svettig och luktade....inte ros precis. men en skön backpack-känsla att gå runt där, uttittad, med en fet tung ryggsäck och svetten lackande i pannan.

det hotell vi bodde på i Varanasi låg lite strategiskt i ett ´lugnare' område för att vi skulle kunna få lite avkoppling i denna hektiska stad. Tack för det!
hotellet hade till och med en pool, en riktigt fin sådan, så där hängdes det en del, men även där kan diverse äventyr uppstå - återkommer till det snart :)

lite trafik. eller kaos. 

första dagen vi anlände tänkte jag och Frida att vi skulle ta oss en lite 'enklare' tur ner till Gangesfloden, den berömda, och den för hinduerna allra heligaste. se dessa ghat-s , alltså trapporna ner till floden, dit hinduer från hela Indien pilgrimsvandrar för att uppleva den heliga floden, tvätta sig, rena sig, och för att dö och få bli kremerad och få sin aska slängd i floden. 

detta ville vi dock inte se denna första dag utan bara känna stämningen, kanske se hur de tvättade sig och så. MEN det slutade inte bättre än att vi direkt råkade gå ner i en, av de endast två, kremerings-trapporna, så vips stod vi där, de nästan enda vita, de enda kvinnorna, bland massa indiska män, bland brinnande likbål, heliga ritualer...

vi var något malplacerade! en av få gånger i Indien jag faktiskt kände mig lite rädd att vi hade kommit så pass fel att vi skulle råka ut för nått illa.

glatt ovetande om vad som väntar.. ;)

en 'guide' som absolut inte skulle ha nått betalt (och sen blev förbannad för att vi inte betalde honom) berättade lite om hinduernas historia, om kulturen kring likbränningarna och sådant. intressant, även om vi fortfarande var på helt fel plats.
hmm, hursomhelst en sån där sak som man aldrig glömmer i efterhand och nästan kan skratta åt hur fel det råkade bli..
men man är ju en outsider som inte riktigt förstår eftersom det som är heligt för dem egentligen inte betyder något speciellt alls för mig.

vi gick runt lite därnere också, det var smala trånga gränder, vääääääldigt smutsigt (koskit överallt på gatorna, flugor, skräp, stank osv,)


Dagen efter gick vi upp kl 05 för att hinna ner till floden innan gryning och för att få se morgonlivet där. Vi gav oss ut på floden i båt, och det var riktigt coolt att få se allt från vattnet. Se hur de tvättade sig, tvättade sina kläder, bad och utförde sina religiösa ritualer. 


soluppgång över Ganges
gammal kvinna som tillbad basilka-gudinnan. typ.
min lilla söta vän

på kvällen var vi ner till Ganges igen och åkte båt, denna gång för att få se hur det går till vid floden i skymningen. vi fick se likbränningarna utifrån floden, och en stor hinduisk ljusceremoni, tror den gick ut på att hedra alla de döda vars aska sprids ut över vattnet.

(vissa grupper av människor får inte brännas, bl.a. gravida, de som blivit ormbitna m.fl, och då slängs deras kroppar som de är i vattnet. det är därför Gangesfloden räknas som hälsofarlig med ett av världens mest förgiftade vatten... eller heligt vatten, beroende på hur man väljer att se.)

och ja... sen natten efter det blev jag magsjuk. vaknade upp med ont/kramp i magen, rusade på toa, kallsvettig och det kändes som jag skulle kräkas. det gjorde jag inte, och jag får vara tacksam att min släng av magsjuka inte var så värst farlig. ett dygn av magont och där allt rann rakt igenom mig, och sen var jag bättre igen.

och ja, pooläventyret: trots min magsjuka orkade jag ligga och vila lite i skuggan (okej, solen också då, är man en solnings-galning så är man) men inte bada. och GLAD är jag för det. för helt plötsligt (när ingen var i poolen som tur va) så kommer det en stor (!) varan/ödle-liknande sak och springer rakt ner i poolen. säkert nästan en meter från huvud till svans.
den kunde tydligen vara giftig när den sprutade spott på sin fiende, och det var en riktigt sådär lagom magpirrande historia att se hur den indiska hotellpersonalen försökte fånga in den där stora saken, upp ur poolen och ut ur området. dagens action! 
och de lyckades. tillslut...

ingen liten vän?

i nästa rese-inlägg tar vi oss vidare till Nepal, den nästan bästa delen av resan måste jag säga. hoppas jag inte dröjer allt för länge med att dela det med er.

kärlek! /ia

Inga kommentarer: