torsdag 21 april 2016

21 april: Jag behöver inte ljuga mer

En känsla/ tanke som slog mig häromdagen.

Det här med att inte behöva ljuga när någon säger: Hur är det med dig?

För det är ju den vanliga hälsningsfrasen. Men ingen förväntar sig något annat svar än 'Jo det är bra'. Det har slagit mig ganska många gånger de senaste året hur befriande det är att kunna säga 'Jo. det är bra' och faktiskt mena det! Att inte känna att man ljuger och bara visar upp en mask för att slippa visa hur man egentligen mår. Jag MENAR faktiskt nu att det är bra när jag säger att det är bra. Halleluja! Sån himla befrielse.

Det var skillnad förut. Då, typ åren 2007-2012 när jag var ätstörd. När folk frågade 'hur är det?' på den tiden svarade jag nog också oftast att 'jo, det är bra'. Men det var ljug. För vad skulle man annars svara egentligen? Att man mår skit? Att man oftast har ångest upp över öronen så fort man ätit något? Att man känner sig ensam, rädd, liten, förlorad, knäpp, hopplös? Att hela ens mående handlar om vad man ätit och inte och vad vågen visar? Att man har en himla skitsjukdom som förpestar ens liv?

Hade man kunnat svara så? Vem hade varit beredd att ta emot det svaret? Jag var inte beredd att säga det i alla fall så det spelar ingen roll.

Egentligen är det ju konstigt att vi ställer en sån fråga till varandra som hälsningsfras när svaret egentligen borde vara så oerhört mycket större än vad den som frågar är beredd att höra. Så jag antar att de flesta helt enkelt väljer att ljuga om hur vi egentligen mår. Speciellt vid långvarig psykisk ohälsa. Att säga att man är förkyld känns väl ganska okej och accepterat, men att säga att man har ångest och lust att skada sig själv är liksom inte ett svar man ger bara sådär.

Hursom, det var inte riktigt det jag tänkt skriva om egentligen. Bara att det känns så himla fint när man kan säga Jag mår bra och faktiskt mena det. Jag är så tacksam och glad för det, för att mitt liv vände, för att jag träffade M, för att jag blev läkt, för att jag blev frisk från den där skitsjukdomen.

Men mina tankar går också till er som måste ljuga i ert 'jag mår bra' svar. Jag önskar och ber att ni också ska få se den ljusa sidan av livet en vacker dag.


Kärlek! /ia

Inga kommentarer: