söndag 25 september 2011

Life in plastic, it's fantastic...eller?

-


Vem är fri och vem är bunden?





En sak som fick mig att tänka till lite var härom veckan när jag läste en insändare i FK. Den var skriven av en svensk man, och handlade om hur han tyckte att kvinnor som bör burka/slöja och dylikt inte ska behöva bli förtryckta av män på det sättet när de lever här i Sverige.

Och ja, nån liten poäng kanske han har. MEN, kära herre som skrev denna artikel och alla andra som tänker som honom: Vem har sagt att dessa kvinnor så självklart känner sig förtryckta? Tycker verkligen de själva det? Och vem har bestämt att vi svenska kvinnor som ”tvingas” sminka och fixa oss, klä oss moderiktigt osv. inte också är förtryckta i sånna fall? (och ja, killar som måste leva upp till utseendeidealen med såklart) Förtryckta av en modebransch som bara vill tjäna pengar på oss kanske?

En del kvinnor vill säkert inte klä sig i burkor/slöjor och gör det bara för att de måste, men jag tror att många trivs med det, känner sig trygg, att det hör till deras kultur osv. Att de är stolta över det. Är det förtryck när en kvinna inte känner att hon måste se ut som en sexsymbol?
Och alla unga svenska tonårstjejer som känner sig tvingade att klä sig i tajta kläder, stringtrosor, puschup-BH, urringat, sexigt och så för att passa in, är inte också det ett jävla förtryck kanske?
Vi svenskor kanske också borde klä oss i lite mer burkaaktiga saker så det inte är vår utsida som värderas hela tiden.
Vad är fritt val, egentligen? Och vad är förtryck?

Jag tror i alla fall inte det är så enkelt som det först kan verka…

/ia

Inga kommentarer: