tisdag 10 mars 2015

Den goda avundsjukan?

Avundsjukan.
Ofta säger vi att den inte är något bra. Oftast ÄR den inget bra. Men.... ibland kan jag tänka att avundsjuk ändå säger något till oss. Att den kan tala till oss om vad vi verkligen vill ha.

Vad är du avundsjuk på som du tycker andra människor har men som du saknar? Kanske säger den avundsjukan något om vad du innerst inne drömmer om?

Jag tänker såhär:
Om du inte är ett dugg avundsjuk på grannen för hens fina nya bil men däremot spanar drömskt på gym-kompisens grova muskler och vältränade kropp och varje dag tänker: Jag ska också kämpa/äta/träna så att jag ser ut som hen.... ja då säger det kanske något om att du inte drömmer så jättemycket om materiell välfärd men däremot om utseende, 'drömkroppen', hälsa/styrka vad det nu må vara.
Och om du är jätteavundsjuk på kompisen som reser jorden runt men inte ett dugg på den som tidigt gifte sig, skaffade barn, hus, villa och Volvo.... då kanske det säger dig en del om vad det är för liv du själv skulle vilja leva.
Om du är avundsjuk på hon som har så bra relation med sina föräldrar och syskon men knappt aldrig funderar över några problem i din kärleksrelation.... ja då kanske man vet vilka relationer som är bra och vilka som är mindre bra och som man behöver jobba med.
Om du är avundsjuk på andra människors karriärsval, deras lön, deras arbetstider, hur kul de verkar ha på jobbet.... ja då kanske det är dags att kolla över sin egen arbetssituation;  är det verkligen det här jag vill hålla på med? Trivs jag på min arbetsplats?

Ja ni fattar nog vad jag är ute och fiskar efter.
Jag håller med om att jämförelse och avundsjuka för det mesta och till stor del är av ondo. Jag tror på att se till det man har och att lära sig vara tacksam för det lilla. MEN dock tror jag ibland att avundsjukan kan tala om för oss vad vi drömmer om, vad som är viktigt för oss, i vilken riktning vi vill att våra liv ska gå. Kanske kan man, genom avundsjukan, hitta in till vad det är man verkligen vill, vad man prioriterar.

Samtidigt, ett stort observandum: Bara för att man vill ha någonting, så är det inte säkert att det är bra eller nyttigt. Och det finns ju olika sätt att jobba med saker. Om jag genom min avundsjuka kommer fram till att jag inte är nöjd med min kropp kan jag ju välja mellan att börja hets-banta och gå på konstiga dieter och försöka träna sju dagar i veckan eller se över sin livsstil och börja i små steg.
Och om jag är avundsjuk på hur ett förhållande framställs i någon blogg och sedan ser nån snygg kvinna/man på jobbet så kanske avundsjukan inte innebär att jag ska bryta upp mitt förhållande eller vara otrogen för att 'gräset är grönare på andra sidan'. Snarare kanske avundsjukan kan berätta något om att det finns grejer att jobba på i det förhållande man redan har.

Hoppas ni fattar poängen i mitt ord-bajs?

En snowboardbild.
DET borde ni vara avundsjuka på mig på, för att åka snowboard är så FETT roligt.
Prova du också! :) 

Kärlek! /ia

Inga kommentarer: