måndag 25 juli 2011

Father Of A Son

-


Man skulle kunna skriva och säga så mycket om det som hänt i Norge. Men det är så stort, så ofattbart att jag inte ens tror jag förstår särskilt mycket. Kan inte ta in. Och jag sörjer över att jag inte kan gråta. Men jag tänker på er.
Och man skulle kunna säga så mycket om att man borde tänka på andra katastrofer också, men det får bli en annan gång.

Men detta lilla vill jag säga:
Ogrundat, men en liten reflektion jag fick igår bara… Man sa på nyheterna om gärningsmannen att ”…han växte upp med sin mor….”. Och jag undrar, hur hade situationen sett ut idag, vad hade hänt med alltihop, om det istället hade hetat: ”… han växte upp med sin mor och far…”. Det kanske inte hade varit någon skillnad alls. Eller så hade det varit all skillnad.

Jag vet inget om denna mans uppväxt. Om den var bra/dålig, lycklig/olycklig. Men jag tror, att rent generellt skulle den här världen vara ännu mycket bättre och mer god och kärleksfull om alla barn fick chansen att växa upp med en mamma och en pappa som gav dem massvis med ovillkorlig kärlek. Om alla barn fick känna sig upp över öronen älskade för precis vilka de är, då tror jag världen skulle sett annorlunda ut.

Ja, såklart det kan gå fel även om man växer upp men en mamma och en pappa, jag säger INTE att ensamstående barn automatiskt blir sämre människor. Men kanske en sämre chans att känna sig hela?

Och jag säger inte att det alltid är föräldrarnas fel att barn blir som de blir när de blir vuxna, men jag tror de har en viktig del i att lägga en trygg grund.

Och jag säger inte att man blir automatiskt blir lycklig bara för att man växer upp med både sin mamma och pappa, dessa kan ju vara förskräckliga människor som behandlar sina barn dåligt och det kanske vore bättre för barnen om de skilde sig åt.

Men ändå… Jag har svårt att se hur barn som är genomtrygga sedan uppväxten sedan skulle begå sådana fruktansvärda brott och massakrer som det som hänt i Norge.

Jag kanske överpsykologiserar allt.
Eller så har jag fullkomligt rätt!

Så för att vara på den säkra sidan älskar vi alla våra barn, nuvarande eller i framtiden kommande lite extra mycket. Ok?

/ia

Inga kommentarer: