onsdag 15 december 2010

.....

Obs! Ett träningsnördigt inlägg. Försöker låta bli att skriva alltför många såna för att folk inte ska tro att det är allt jag tänker på. Men ibland måste man få ägna sig åt sitt specialintresse : )

Poängen är ett litet tips/en erfarenhet som jag lärt mig den här hösten. Jag har ändrat mitt träningsupplägg lite grann och det har gett resultat, alltså måste ja ju vara snäll och dela med mig : )

Poäng: Träna hårdare (haha, detta var ju smart, ingen som kunde räkna ut själv…) Nä men såhär: förut ansåg jag mer att det var timmarna som jag tränade som räknades, att jag skulle komma upp i så stor mängd träning som möjligt. Men kvaliten på träningen kanske inte alltid var den bästa. Tränade kanske mest för tränandets skull, för att jag skulle känna mig duktig, typ.

Nu tränar jag för att få resultat, och har mål med min träning: Att förbättra min kondition och bli starkare (vilket i sin tur t.ex. gärna kan få visa sig att ta mig igenom Tjejvasan på ett bra sätt, eller orka springa längre och snabbare, och få mer muskler (och mindre fett).

Så därför försöker jag inte längre att träna så många timmar som möjligt utan istället ha bättre kvalitet på passen så de blir effektivare. När jag tränar ska det ge något. (en av anledningarna till att sluta med fotboll – jag får med tid att träna styrka/kondition och mindre tid på teknikträning).
Tänker t.ex. inte längre att jag måste springa så långt som möjligt när jag springer, utan försöker springa den sträcka jag bestämt med ett bättre tempo, så jag måste pressa mig själv lite grann.).
Och jag tror jag blivit lite bättre på att ta vilodagar, så länge man tränar hårt de andra dagarna. (Här kan man tacka Patrik som puschat mig till att inse vikten av vila).


gymmet har jag också ändrat taktik (okej, och här borde jag kanske också slänga in ett litet Tack till min ”personliga coach”, haha, /granne L, som gett mig tips och inspiration att lägga om träningen lite. Så jag tar inte åt mig all ära själv. Bra också så man har nån annan att skylla på när man får träningsvärk! :) )

Poängen här: gymma mer ”manligt” och mindre tjejigt. Förut körde jag typ hela kroppen på gymmet ca två dar i veckan, gjorde då typ en övning per muskelgrupp (typsikt tjejer). Har nu övergått till att köra ca 2-3 muskelgrupper per gång, t.ex. triceps + axlar en dag osv, och då många fler övningar med tyngre belastning på den gruppen så man verkligen tröttar ut musklerna, bryter ner dem, och sen vilar jag dem i minst fyra dar tills jag kör igen. Bryta ner och bygga upp. Så istället för att gymma ca 1 och ½ timme två dar i veckan kanske jag gymmar ca 45min ca 4 dar i veckan.
Förut tänkte jag att det bara var killar som ville bli biffiga och spänna sig framför spegeln som tränade såhär. Och jag vill inte bli biffig, MEN jag vill bli starkare. Och då måste jag ju pressa mig själv lite, lägga på mer vikt. Så från att ha stått stilla på ungefär samma vikter i flera år orkar jag nu mer och mer hela tiden. Då blir det ju mycket
roligare också när man utvecklas!

Hur vet jag nu att detta gett
resultat:
Jo, man kan t.ex. jämföra årets första längdskidtur med förra årets. Då åkte jag 7km (var iofs lite förkyld, men ändå), det gick skittungt, fick typ blodsmak i munnen, kändes som jag hade världens sämsta kondis och det var inte alls kul. Och det längsta jag nånsinn åkt på skidor innan denna säsong var 13km i ett sträck.
I år: Skulle mjukstarta lite tänkte jag, 7km eller kanske 12. De första 7km har aldrig gått så lätt i hela mitt liv! Orkade på ett helt annat sätt än förut. Det slutade med att vi (jag och mamma) åkte 19km. alltså 6km längre än vad jag nånisnn åkt, och då var det bara första gången. Och nästan en 2/3 tjejvasa, så nu känns inte den lika skrämmande längre. Och mamma brukar åka ifrån mig, nu var det jag som drog ifrån, i alla fall i uppförsbackarna.
Jag orkade ta i mer, för att jag var starkare och hade bättre kondis helt enkelt!

Så kortfattat: Mitt tips till de som vill ha träningsresultat (sen får ju alla olika mål med sin träning såklart)
Styrketräna ”manligt” och träna mer effektivt på konditionsdelen!

Och detta är ju bara mina helt subjektiva åsikter, som jag upplever i min kropp. Gör inget anspråk på att det här skulle vara nån vetenskaplig sanning direkt.
Men det är roligt när det känns som träningen ger resultat.
Just Beat it!

Puss och hej.


/ia. (nördig! - men jag älskar det. för att det är KUL att träna. Inte för att jag ska gå ner i vikt av det, viktig poäng, viktig skillnad)

2 kommentarer:

Patrik sa...

Tror du har hittat det perfekta upplägget.Starkare = mera muskler. Vila = muskeluppbyggnad. Högt tempo(högre fart) = bättre kondis.
så jag tror på ditt upplägg och att du kommer känna stor skillnad framöver.

Patrik

Andreas sa...

Snubblade in på din blogg, bra blogg och bra tankar kring träning! Såg nog dig i spåret i Sörskog förra veckan när det var svinkallt :)