onsdag 13 januari 2016

Tjugondag knut - då FASAS julen ut (litegrann, för att undvika separationsångest)

Tjugondag knut, då åker julen ut...
Heter det ju. Och buhuhujö säger jag och storgråter. 

Nädå, det gör jag inte alls. Men jag är ju ett stort fan av jul- och adventstiden och skulle gärna ha december tre månader om året typ, hehe. Jag vet att en del kanske inte alls håller med men jag älskar mörkret och myset, att det blir mörkt så tidigt på dagen och man ser alla ljusstakar och stjärnor tända i alla fönster. Så det där att det går mot ljusare tider och att människor börja prata om vår, det tycker jag inte riktigt om.

Och att folk städar ut julen typ vid nyår och tar in tulpaner och väntar på våren som snart sägs vara här, ahh det tål jag inte. Eller så kan man ju inte säga, det är ju personpåhopp kanske? Men aja, jag gillar julstämningen och vill gärna dra ut på den lite till. Det värsta är ju att stämningen försvinner lite, automatiskt, ju längre bort från jul man kommer.
Det där om att jag inte är något stor påhejjare av våren utan faktiskt tycker den är lite jobbig bidrar väl till att jag tycker att vi hamnat på fel sida av halvåret nu. Har skrivit lite om min vår-opepp bland annat i det HÄR inlägget.
Men jag får väl försöka skärpa till mig och inte deppa ner mig redan, utan vara glad för att den fantastiskt vackra vintern faktiskt har kommit nu. Så fint allt blir! Förhoppnigsvis har vi massa vintriga dagar framför oss då man kan leka i och glädjas åt snön.

Så, städar ut julen i dag på tjugondag knut, det gör jag bara delvis. Jag måste liksom fasa ut julen för att chocken inte ska bli alltför stor. Det är med sorg i hjärtat för varje liten julig pryl som åker bort faktiskt, advent är ju typ bästa tiden på året och i år var den så extra fin och bra. Så att ta bort någon tomte, lite gran- och enris som börjat bara, och byta till en mindre julig duk i grått istället för i rött får faktiskt räcka för dagens utfasning. Röd-vita gardiner, julstjärnan, Carolas julskivor och massa tända ljus överallt får följa med ytterligare ett par veckor tror jag.


Det är lite komiskt, hur olika vi människor är. Också i denna jul-fråga. Jag läser ju massa olika bloggar och det är slående hur vissa med sådan glädje städar ut julen och inväntar våren redan från första januari typ, medan andra, t.ex. UnderbaraClara är lite mer saktmodiga av sig, såsom mig, och gärna har kvar julen så länge det går. Tur man inte är ensam om denna separationsångest iallafall.

Mammas fina julkrubba

Adventsmys!

Pipen som gillar att sitta i julgranen


Kärlek! /ia

1 kommentar:

mamma sa...

Hej!

Jag fasar ut julen också, liksom du <3 tar bort bara det "värsta" typ stora julgranen och lite till... Mysigt att ha några julstakar, julstjärnorna i fönstren, och elljustakarna, alla är de kvar än...och lite till.Lite ljusare dukar, några hyacinter på utgående nu, men idag kom den första tulpanerna in, lila fina, (till det röda?)

Njuter mer av det nu än i julas, då allt blir så stressigt...och nu när man vet att det snart är definito slut, njuter jag extra mycket, (lika varje år), har kommit på mig själv med att i mitt inre benämna det för nu har jag "jul light" en liten tid...

Mamma <3