onsdag 7 januari 2015

Nu måste jag lära mig att stava till 'guide'...

Vill tipsa om en app jag upptäckt (återigen genom Underbara Clara) Det är naturskyddsföreningens app 'Grön guide' där det bl.a. finns en checklista med 81 punkter man kan gå igenom för att se om man klarar av att leva miljövänligt på olika områden i livet, t.ex. hemmet, jobbet, barnen, resa, mat osv.

Jag har inte gått igenom alla 81 punkter än men har redan lärt mig och fått tänka till en hel del. Framförallt tycker jag appen är bra för att jag lär mig nya grejer om miljön, det är ju svårt att leva miljövänligt om man inte ens vet vad som är bra och dåligt för miljön.
Genom den här appen har jag lärt mig sådant som är ganska logiskt men som jag förut inte tänkt på, t.ex. att man spar energi genom att lägga mat som skall tinas upp från frysen i kylen så att kylen 'automatiskt' kyls ned och det går inte åt lika mycket energi. Enkelt och smart! Men sådant man kanske inte kommer på själv.

Jag får också helt nya kunskaper, t.ex. att man inte ska använda mjällschampo om man absolut inte behöver eftersom det finns farliga ämnen i det som läcker ut med avloppsvattnen och är väldigt svårt för naturen att bryta ned.

Jag är absolut inget miljöfreak som är jättebra på det här med att leva miljövänligt, men jag skulle vilja bli bättre för det är något jag tycker är väldigt viktigt. Jag tycker miljömedvetenhet handlar om att visa respekt: inför Gud skaparen av denna jord, till våra medmänniskor nu i denna livstid samt för kommande generationer.

Mina styrkor som miljövän tror jag är att jag inte har någon bil, aldrig haft en bil, sällan kör bil och kan cykla till jobbet, affären, träningen etc. Jag är väl inte heller någon storkonsument av t.ex. kläder, tekniska prylar, möbler eller dylikt.
Mina svagheter är nog främst att jag flugit mycket de senaste åren, det ger ju en stor klimatpåverkan. Jag äter mer kött än jag bör, även om jag väl inte direkt är någon storkonsument där heller. Har blivit bättre på att kolla efter miljömärka varor men där finns det mer att hämta.

Jag tror mina egna brister inom det här området både handlar om okunskap, lathet men även egoism. Jag vill njuta av var jorden har att erbjuda mig här och nu, utan tanke på konsekvenser för andra människor.




Såhär ser appen ut.

Ja, det var ett tips både om att generellt leva lite mer miljömedvetet samt om ett specifikt hjälpmedel. Ladda ned den du med, det är kul att se hur många av de 81 områdena man kan bli godkänd på :)

Kärlek! /ia.

Inga kommentarer: