onsdag 28 januari 2015

Näthat

Jag skrev ganska nyligen om kommentarerna på ett av PT-Fias inlägg, om hur dåligt många unga mår. Läs här.

Jag skulle vilja skriva om en annan sak angående kommentarer på nätet. Man hör ju mycket om näthat, nätmobbing och så vidare, men då jag mest läser bloggar med 99% trevliga, peppande kommentarer så är det här med näthat inte något jag märker av så värst mycket.

Tills... jag för några veckor sedan började kika in på kommentarsfälten i olika debatterande artiklar. Fy, det var hemskt! De jag kollade på var bland annat artiklar om feminism (tydligen ett väldigt hett ämne med mycket hatiska kommentarer), barnuppfostran och klasskillnader.

Och: jag tycker absolut att man får tycka olika, att det är bra med diskussion. Men detta alltså! Det var sådana påhopp, sådana personangrepp, sådana nedsättande ord om personerna som skrivit... ja det var helt hemskt.
Jag vet inte om det var en slump men de artiklarna jag läste som fick väldigt mycket personliga påhopp var skrivna av tjejer/kvinnor. Det var 'lilla gumman' hit och 'du vet ingenting om livet' dit. Och, det kanske också var en slump, men de flesta 'påhopparna' var män.


I min idylliska blogg-världsbild så är de flesta människorna snälla mot varandra, uppmuntrar varandra och ibland kan jag nästan få svårt att förstå att världen kan vara så elak, att Sverige kan vara så hårt när de flesta människor verkar trevliga och snälla... Men så läser jag dessa kommentarer och då förstår jag: Sverige är hårt. Då förstår jag var kvinnoföraktet och rasismen kommer ifrån. Då förstår jag att människor är bittra och kan hata varandra, att människor är elaka och inte vill tänka utanför sin egen box och inte har några problem med att kränka andra människor. Hu!

Jag väljer att inte fortsätta läsa det där. För även om det är bra att inse hur illa det verkligen är så mår jag bara dåligt av att läsa sådant, därför väljer jag att låta bli. Jag blir nedstämd och tappar lite av hoppet om mänskligheten när jag ser hur människor kan vara så öppet elaka mot varandra så fort man tycker lite olika.

Nä tack. Jag har insett nu hur det är och att näthatet finns och är otäckt. Men jag väljer att fortsätta läsa mina bloggar med positiva och peppande kommentarer för att få en motvikt till det där och för att få hopp om att mänskligheten faktiskt kan vara god och kärleksfull.

Och du, visst väljer DU pepp och kärlek istället för kränkningar och hat? Vi måste stå upp för det goda!

2015-01-27 /ia
Kärlek! /ia

Inga kommentarer: