onsdag 19 mars 2014

ser du vad du har?

tänkte återigen dela med mig av en berättelse ur 'Hundra dagar med Jesus' (Niklas Piensoho) som vi i församlingen läser.

'Berättelsen handlar om en dam vars ende son emigrerar till USA. Detta var för drygt hundra år sedan och kommunikationerna var knackiga. Innan han reste lovade han sin mor att han skulle skriva så fort han kom fram och fått ordning på sin tillvaro. Han lovade också att han skulle skicka pengar så att hon inte behövde oroa sig på sin ålderdom.
Det dröjde bara några månader innan det första brevet kom, och sedan kom breven regelbundet. Sonen skrev om hur han lyckats slå sig fram och bli en framgångsrik företagare. Han tjänade pengar, byggde hus och skaffade familj. Åren gick och kvinnan fick allt fler brev från sin son.
Så kom prästen på besök till den gamla damen. Det visade sig att hon levde i stor fattigdom. Hon talade med prästen om sitt liv och om sin son som hade rest till USA. Hon berättade om sin sorg över sonen som en gång lovat att ta hand om henne och som nu var både rik och berömd men som inte skickade några pengar till henne fast han lovat. Det enda han skickade henne var gröna papperslappar med gubbar på. Då hon inte visste vad hon skulle ha dem till hade hon klistrat upp dem på väggen i sitt sovrum, eftersom de påminde henne om hennes son. När prästen kom in i sovrummet blev han minst sagt överraskad. Tanten hade tapetserat nästan hela sitt sovrum med dollarsedlar i höga valörer. Hon sov mitt i en förmögenhet med levde som en utfattig tiggare. 

Jesus säger att man behöver kunna se Guds rike. Att kunna se är förutsättningen för att kunna ta del av något och kunna ta till sig. Paulus säger vid ett tillfälle att vi alla lever, rör oss och är till i Gud. Men det är som om vi inte ser det. Vi ser inte den godhet han visat oss. Jesus har dött för våra synder och gett oss möjligheten till nytt liv och ny kraft. Det är som om vi ligger och sover mitt i hans möjligheter.
Att bli född på nytt är att få upp ögonen för alla Guds möjligheter i våra liv. Ser du Guds rike runt omkring dig? Ser du Guds godhet mot dig eller lever du som den gamla damen? Utfattig, fast omgiven av rikedom? '


Ia's egna ord:
Tacksamhet. Hur måna gånger kan man påpeka och påminnas om att det är livsviktigt. för att få perspektiv, för att kunna vara glad, för att kunna överleva. det finns så oerhört mycket att vara tacksam över, trots det glömmer vi oftast alltsammans. vi glömmer att se det vi har och glädja oss över det, vi glömmer att sända tacksamhetens tanke till Gud som skapat det hela, vi glömmer att tacka Jesus för det han har gjort i våra liv.

och till dig som inte alls är troende: Glöm inte tacksamheten ändå. om inte annat för din egen skull. för att du skall kunna lyfta blicken från problemen till möjligheterna, från det du inte har till allt det fantastiska du faktiskt har. ALLA har något, litet eller stort, att vara Tacksam över.

vad är du tacksam för idag?
jag är tacksam över att vi, jag och M., har kärleken. det är det viktigaste.

var ute och fotade i måndags. en fantastisk vårvinterdag med både sol och snö. Me like!
här några änder i Östanforsån. 

Inga kommentarer: