fredag 28 mars 2014

att inte sura och tappa modet

i Bibeln finns det uppmaningar om att om någon ber om något av oss/tar något från oss så ska vi inte kräva att få det tillbaka. och hur lätt är det? 

Men. det går att bestämma över sitt eget liv, över tankarna man tänker, hur man hanterar saker. Man kan inte påverka det som sker, men hur man tar det som sker. (hur många gånger hade du inte hört det innan?, haha)

och för att förtydliga detta tänkte jag ge exempel. på när jag t.ex. blivit bestulen på saker. och valt att inte förstöra för mig själv genom att älta det.

som jag skrev nyligen i min sista/senaste reseskildring så blev jag ju av med min kamera. surt. inte så mycket för penningvärdet av kameran i sig, utan för alla bilder jag tagit längs vägen. mina resebilder som för alltid är borta. de hade gärna kunnat få tagit kameran om jag bara hade fått ha mitt minneskort kvar.
så jag hade kunnat blivit oändligt arg på den som snodde den. och på mig själv eftersom det var jag som klumpigt nog la ifrån mig kameran, glömde den och var borta ca 5 min.

Men. taget är taget, gjort är gjort. vad hjälper det att jag tänker på det, grämer mig, blir ledsen, arg. ingenting, absolut ingenting. jag förstör bara för mig själv om jag ältar det och låter det förstöra en annars fin dag.
och jag tror inte ett dugg på hämnd. 
förhoppningsvis så behövde den som tog kameran pengar och fick ut nått vettigt av det. jag får leva med den förhoppningen.

samma den gången när min cykel blev snodd. surt. men den var borta och jag förstört mest för mig själv om jag blir sur, bitter, ältande.

om någon tar något av ens hjärta, en själ, ens kropp eller av ens stolthet och respekt så kan det väl vara ännu svårare att gå vidare och förlåta. men jag tror det är ett måste för att inte förstöra för sig själv. bitterhet är farligt och man tjänar ingenting till på att vara en människa som är otrevlig mot andra.

förlåtelse är stort och förlåtelse är kärlek!

vacker bild Micke tog för nån vecka sedan när han cyklade upp till toppen av hoppbackarna.
Falun by night
peace! /ia

Inga kommentarer: