onsdag 13 augusti 2014

move that body

jag skulle vilja uppmana alla därute att motionera, röra på er, träna... ja göra något som får kroppen att jobba - jag lovar er ni kommer få FETT betalt för det.
(nu vet jag att många av er säkert gör det redan, men jag tänkte ändå ge er gårdagens exempel på vad träning kan göra, för kropp och själ)

igår var det dagtid på jobbet, vilket för min del innebär uppstigning ca 05:40. för min hjärna, och fötter, som fortfarande är semestersåsiga så var det en rätt tuff dag. speciellt eftersom den avslutades med ett jobbigt möte med oss sjuksköterskor. ska inte gå in på det alltför mycket men det är ganska tufft att vara sjuksköterska idag när arbetsvillkoren hela tiden blir sämre och sämre och allt fler slutar och man inte får in nytt folk. och vi som blir kvar ska ställa upp och täcka upp för de som fattas....hua, det slutade hursomhelst med MEGAhuvudvärk. drabbar mig inte så ofta, men när det väl gör det gör det så ont att jag nästan blir illamående och alldeles vimmelkantig.

jag hade tänkt träna direkt efter jobbet. men det kändes som en omöjlighet. ville bara ligga still och dra en filt över huvudet. så jag åkte hem. man ska inte pressa kroppen till mer än vad den tål, hjärnan var helt slut.
hem och låg och blundade i soffan i 30 min tills det värsta av värken bedarrat. försökte släppa de upprörda och oroliga tankarna. vara tacksam för en M. som klappade mig på ryggen.
vi hjälptes åt med maten, käkade och fick lite ny energi, och huvudvärken tonades av ännu mer men fanns fortfarande där.

det är NU mina vänner man kan göra ett väldigt klokt val: dra iväg och köra det där träningspasset som man hade tänkt sig göra på eftermiddagen. nu när huvudet halvt om halvt trillat på plats så vore det ju dumt att såsa ner sig i soffan igen och förmodligen bara vara seg och trött en hel kväll (man ska ta vara på sin lediga tid och inte bara låta den rinna bort!)
jag vet ju att jag mår så oerhört bra av att få röra på mig, träna.
tog en tyst promenad till gymmet, för att ytterligare rensa hjärnan på jobbproblem och annan skit, och få andas frisk klar luft sådär efter regnet (åskvädret kan ju också varit bidragande orsak till huvudbanket).

körde ett hårt axel, biceps och triceps pass. 9 tuffa övningar. inget annat att fokusera på än musklernas jobb, inga djupa tankar om livet eller på jobb eller nått sånt.

och vips: så var jag tipptopp igen. nästan iallafall. huvudvärken helt borta. tröttheten motad för några timmar. endorfiner, glädje. kraftfullhet, inspiration, styrka, hopp. positiva tankar.

allt det där hade jag kanske gått miste om om jag inte dragit iväg på det där träningspasset. och det här är ju bara ett exempel av många. när man drar sig för det lite innan men det är SÅ värt det efteråt.

ta er ut, snälla! ni kommer må så mycket bättre. kroppen är gjord för att arbeta, användas. för att bli stark, samtidigt som du tränar din hjärna också.
på mina ca 2,5 år på öronkliniken har jag sammanlagt haft 2 sjukdagar. visst är jag säkert en friskus med generna men jag lovar att träning och rörelse också bidrar stort till att jag tycker jag har en hyfsat bra hälsa, både fysiskt och psykiskt.

jag tror fler skulle orka mer om man tog sig tid att röra på sig. du får igen varenda minut i glädje och ork!

att göra sig redo...

lyfta...
..och flyga.

(bilderna är tagna i Grebbestad)


om gårdagens tråkiga var situationen på jobbet så får det bli en dagens glada också:
jag och några av fruarna planerar en weekend tillsammans i Grövelsjön nu i september. det kan väl inte bli annat än kanonbra? längtar redan nu! fjällen, på hösten, med bästa tjejerna. åhåhåh!:)

kärlek! /ia

Inga kommentarer: