måndag 28 april 2014

Spanien, del 1.

nu har jag ju varit i Taragona i Spanien i några dagar, och jag tänkte berätta lite om den resan.

det har varit helt fantastiska dagar måste jag säga! på alla plan. det känns som allt har klaffat och inget gått fel, utan tror att vi alla som var där har haft det underbart.

bakgrund: 
har alltså åkt som konfirmationsledare (för Centrumkyrkan och Lugnetkyrkans konfirmander) till Taragona i Spanien, från tisdag till lördag. vi var 17st härliga ungdomar i åldern 14-15 och 6st ledare/föräldrar i åldern 19-49 :)

Taragona ligger i Katalonien, ca 10 mil söder om Barcelona och har ca 130 000 invånare.

på en gård ca 1 mil utanför staden bor Ninna och Moises. Det är ett svensk/spanskt par som levt både i Spanien och Sverige, och Ninna har sina rötter i Falun. de förvaltar en gård åt sin församling i Spanien och dit kommer bl.a. konfirmander, pastorer och vanliga familjer för att få rekreation och vila.

vad har då varit så fantastiskt med resan? tänkte nämna några punkter:

allt det praktiska klaffade:
var liiite nervös innan då jag ansvarade för tåg och flygbiljetter. för 23 pers, hu! men allt gick så bra. inga glömda pass eller väskor, inga bortkomna bagage eller försenade tåg. inga borttappade konfirmander eller störtade flygplan. tacksam och lättad.

utsikt från planet


vädret:
fantastiskt fint! som svensk försommar ungefär. vi hade sol alla dagar, tänk vad vore en sån här resa med ihållande regn? men blev välsignade med sol och lagom värme, linne-shorts väder på dagarna med fin chans till solbränna (insåg vikten av solkräm ganska snabbt),lite kyligare på kvällarna och morgonen. skönt när det inte är alltför varmt också. tänk er Sverige i juni typ.

underbart!




naturen/gården:
fantastisk omgivning. som sagt, ungefär som svensk försommar, det var jordgubbssäsong där. syrenen, och andra vackra blommor och buskar blommade. inget var torrt och sönderbränt.
gården låg högt med utsikt över havet. olivträd,vinodlingar, söta vita stenhus.
på gården fanns en liten pool (för kall för en badkruke-ia att bada i),












aktiviteterna:
trots att vi bara var där tre heldagar kändes det som längre, nästan som en vecka. vi hann med så mycket utan att för den sakens skull stressa mellan olika aktiviteter. ett alldeles perfekt upplägg, om ni frågar mig :)

Lovisa hittade en padda / förtrollad prins?





första dagen hade vi mycket fritid och tid på gården för att aklimatisera oss. ett litet undervisningspass av Per, god mat och på eftermiddagen var vi först till stranden, som låg ca 5 km bort, och sedan på en liten shoppingrunda. för att stilla allas lustar.
de flesta badade i havet, inte jag, då tycker jag det bör vara tjugofem grader i vattnet. minst.
men vi spelade fotboll på stranden och jag doppade fötter och ben iallafall ;)

undervisning. det är David och Goliat ser ni väl? :)


stranden



på torsdag var vi ett gäng som hade tidig uppstigning och lite löpning/jogging innan frukost. kul att löpa i andra omgivningar.

sedan på förmiddagen åkte vi in till den gamla delen av Taragona där det finns en 'gamla stan' med bevaringar från romartiden. en intressant och vacker rundtur med Ninna och Moises son som guide, han är utbildad arkeolog, mycket kunnig, så det gjorde det hela extra intressant.

på eftermiddagen åkte vissa till havet jag och några till var kvar på gården, solade, läste och tog det lugnt. sånt där som jag kallar semester.
på kvällen var vi till Taragona igen, denna gång för att vara med på möte i Ninna och Moises församling. det var en fin upplevelse, man såg lite skillnad i den svenska och spanska kulturen och jag inspirerades av deras frimodighet och vilja till bön, deras tacksamhet, deras glädje. Per höll en bra predikan (med tolk) och jag tror att alla som var där uppskattade stunden.

tidig morgon på gården
katedral i 'gamla stan'


mysigt
utsikt över havet



amfiteater från romartiden där gladiatorspel hölls
solur
besök hos församlingen i Taragona

insåg att det här inlägget skulle bli väldigt långt om jag tar allting på en gång... så: fortsättning följer!

kärlek! /ia

Inga kommentarer: