onsdag 16 april 2014

det lutar snett

igår kollade jag och Micke på tv4s nyheter en stund. vi tvistar lite om det där,hur mycket tid vi ska lägga på det. jag tycker det är bra att kika nyheter så man blir uppdaterad och ser verkligheten, men det är nog tur det inte blir riktigt varje kväll för då hade man nog blivit deprimerad. mycket skit som händer, tyvärr.


hursomhelst, de ca 15-20min vi såg såg ut såhär:

först handlade det om fattigdomen i Sarajevo. människor, som i Europa, nära oss, lever på svältgränsen. som måste köa till soppkök varje morgon för att få sig ett mål mat. fattigpensionärer. barn som hamnar på barnhem. 45 procents arbetslöshet. maktspel och korruption. människor som lever på under 500 kr i månaden (!). som sagt, så nära oss... och ändå inte...

den andra nyheten handlade om oss i Sverige. eller närmare bestämt våra hundar. som lider allt mer av övervikt.
ha! det var vad jag och M. sa till varandra. ser ni paradoxen? först människor som knappt har mat för dagen, sedan våra hundar som vi stoppar i så mycket mat att de blir överviktiga och får ryggproblem för att de väger för mycket. och som måste ingå i träningsprogram.
slakta hunden och skicka till Sarajevo? skära bort nåra kilo fett och kött på vofsingen och ge det till bättre behövande? skicka lite hundmat dit ner?
nä, förlåt mig för det makabra. men det är ju HELT SJUKT för sjutton, att det får vara såhär. så orättvist, så snedfördelat.

och det slutar inte där.

nästa inslag handlade om nån ny YouTube festival i Sverige där de mest sedda unga svenskarna på YouTube prisades.
flera av dem kunde leva på det, t.ex. han som tjänade mest var en kille som filmade när han spelade online spel på datorn. (eller xBox eller Playstation eller vad sjutton det nu var.)

sedan ett inslag om kläderna vi handlar i våra Lindex och Kappahlbutiker där de inte värnar särskilt mycket om arbetarnas välmående och rättigheter.
näst-intill-slavarbete till minimilöner. asiatiska kvinnor och barn som syr våra kläder till billiga priser.

ser ni inte? får det verkligen vara såhär?

det känns som hela jorden lutar snett, där de rika blir allt rikare men vi delar inte med oss av kakan till de fattiga. det är SJUKT snedfördelat. vi har lyxproblem, vi lever i överflöd, de lider och svälter.
det är orättvist och osunt. 

ser vi inte hur fel det är? vill DU ha det såhär? vill jag ha det såhär? vill Gud ha det såhär? vill alla de människor det faktiskt drabbar ha det såhär?

kan vi göra något åt det? klart vi kan, om vi VILL.

ren och skär lyx. tacksamhet för privilegiet

kärlek! /ia

Inga kommentarer: