tisdag 1 april 2014

kämpa FÖR inte MOT

det pratas/skrivs om att man skall kämpa mot olika saker.

folk kämpar mot stress, mot sin kropp, mot övervikt. mot allt gott som kan fresta oss. man kämpar mot de sämre sidorna av sig själv.
man kämpar mot cancern eller andra sjukdomar, mot sin ätstörning eller mot demonerna man har i sitt huvud.
vi kämpar mot ensamhet eller mot konsumtion, mot miljöförstöringar eller nått annat som hotar dig själv, ditt liv eller samhället, världen, det stora.


en tanke slog ner i mig.
är det inte så mycket enklare att kämpa FÖR sig själv, inte mot.

endast en lek med ord kan tyckas? 
men nä. för mig, personligen, blir det så mycket enklare att arbeta tillsammans med min kropp om jag arbetar för den istället för emot den. arbeta för att den skall må bra, vara stark, uthållig, praktisk och gärna utstråla nån sorts sundhet. försöka att sluta kämpa mot vikt, ångest, tankar, fobier.
jag vill kämpa för mitt välmående, inte emot det onda. det onda försvinner av sig själv när det goda tar över.

skall man kämpa emot sig själv blir kampen tuff och hård. jag tror inte på att man skall bekämpa sig själv. sluta kämpa, ge upp, överlämna dig till något större, låt det goda ta över.

detsamma i samhället. om man bara ser det som är fel, miljöförstöring, främlingsfientlighet, fattigdom och skall bekämpa det kanske man lägger för stor vikt vid det negativa. istället för att kämpa för en bevarad vacker natur, för allas lika värde och rättigheter, för rättvis fördelning av jordens resurser.

som sagt, vissa kanske tycker det kanske bara är en lek med ord. men för vissa kanske det skulle hjälpa enormt att arbeta FÖR sig själv, för det goda i världen, istället för att försöka bekämpa sig själv och det onda. 


och jag tror ju dessutom att man kan få lite himmelsk hjälp på vägen. slänga upp en kort, enkel men ärlig bön till Gud, säga: hjälp mig att arbeta, kämpa, för det goda. det goda för mig själv, för mina medmänniskor och vår värld. det goda för dig.


träffade syster-familjen i helgen. detta en bild från förra vintern.

kärlek! /ia

Inga kommentarer: