måndag 10 januari 2011

Killar är också störda!



sunda ideal?


Visst är det så att bara ca 10 % av alla som drabbas av anorexi är killar. Och i media hör man mycket om hur många tjejer det är som är ätstörda.
Och det må så vara...

MEN
Jag tror att man glömmer bort en sak: pressen på killar att vara vältränade. Det pratar man inte lika mycket om. Så lite poängen med mina tankar är att det är synd om tjejerna som ständigt lever med smal-pressen men att det kan vara lika synd om killarna som lever med muskel-pressen. Och precis som det finns tjejer som bara tänker på kalorisnålhet, lågkolhydratdieter, maximal fettförbränning så är det säkert lika många killar som bara tänker på muskelbyggande, proteintillskott, att deffa sig med mera. Killars liv där vågen är lika central som i de ätstörda tjejernas liv, bara det att det inte handlar om att gå ner i vikt, utan att öka sin muskelmassa.

Och det är nog inte alltid kul att vara en kraftig tjej i dagens samhälle. Men det är nog inte så kul att vara en skitspinkig kille utan en muskel på hela kroppen heller. Idealen finns ju där för båda könen, inte bara tjejer. Och dålig självkänsla tror jag finns i massor i båda grupperna.

killarna kan ju banne mig också vara lika ät- och träningstörda! Lika sjukt låsta som tjejerna. Bara det att en extremt smal tjej ser man som sjuk, men en väldigt tränad kille är ”duktig”.


sunda ideal?

Och dessutom tycker jag inte att en ät- vikt- eller träningsstörning handlar om hur mycket man väger, hur mycket man äter, hur mycket man tränar utan TANKARNA kring detta. Du kan ha en frisk och perfekt välavvägd tränad kropp, men ha så störda tankar kring det. Och det tror jag gäller killarna också, för jag tror att samma inre stress/press som kan få mig att känna att jag måste träna alla dagar i veckan kan finnas hos en kille. Vad skulle annars driva alla dessa massor av killar till gymmet dag efter dag, vecka efter vecka? Och såklart, träningen ger en hel massa glädje för mig och alla andra träningsnördar, vi mår bra av det och det är ju bland det bästa jag vet, så nej jag tränar inte mest av ångest, MEN att jag, och andra tjejer likaväl som gymmkillarna bara skulle träna för att det är kul och inte med en endaste liten tanke på utseende och kroppsideal…? Det är nog bara lögn, får vi kanske lov att erkänna?

Så: ja det finns massa störda tjejer, men en massa störda killar också, bara på ett annat sätt.
Jag tycker att det negativa med att killarna har den är pressen på sig också borde få ta lite mer plats i alla kroppsideal-diskussioner. Lite mer rättvisa och jämställdhet åt folket! haha.

Puss. (från en som är avundsjuk på alla killar som har lite bättre fysiska förutsättningar att bygga muskler. Om man är lite muskel-kåt och fettfobi-iker så är det rent kroppsligt inte helt optimalt att vara tjej. Det sägs ju att vi ska ha mer fett för att kunna föda barn. Jag gillar det inte! Jag tror ändå inte att jag är gjord för att föda barn.)
/ia.

1 kommentar:

Sofi sa...

Tjejerna du visar upp är inte ens för smala -.- Visst dom är smala men det är inte osunt. Skärp diiig.