måndag 24 januari 2011

Konsumentmakt

'
Åh sötnos...! (Får ju lite dåligt samvete nu att jag älskar julskinka...)


I mitt försök att tänka mer på andra och behandla alla på ett schysst sätt, så inser jag ju att det också borde spegla mina konsumtionsvanor. För i slutändan handlar ju det också om människor och mänskligheten, om jorden, världen och miljön. Om vad man lämnar efter sig till eventuella barnbarnsbarn , och hur man vill att de som jobbar och sliter på jordbruk och sånt på andra sidan jorden ska ha det.
Och nej, jag är ingen helodlad duktig eko-tjej. Och ja, jag tycker om att shoppa, inte helt nödvändiga, kläder och grejer ibland. Men jag försöker i alla fall vara lite medveten. Tänka efter.

T.ex. kan man ju tänka på att handla kravmärkt och sånt. Kanske inte om det skiljer hur mycket som helst i pris, student som man är. MEN skiljer det bara nån krona så tycker jag faktiskt att man borde handla ekologiskt. Så en liten utmaning: Alla som har råd att ha en bil, eller ha råd att gå ut på krogen, har råd att gå på systemet, har råd att köpa nya kläder varje månad BORDE faktiskt ha råd att lägga nåra extra kronor i månaden på att handla ekologiskt.

”Det spelar ingen roll vad jag gör för tänk vad mycket avgaser de släpper ut i USA typ”

Nä, men tänk såhär: Det är en markering. Vad man vill stödja och inte. Och ju fler konsumenter som väljer ekologiskt, kravmärkt, rättvisemärkt, desto mer ser ju de som inhandlar varor att det är detta som kunderna vill ha och frågar efter. KONSUMENTMAKT mina vänner!

Och även om såklart alla vi i västvärlden konsumerar mycket mer av naturresurser än många andra ( och ja jag är sjukt tacksam för bekvämligheter och bilar och varmvatten och uppvärmda hus – och skulle inte vilja byta bort det! ) så tycker jag det känns bra att faktiskt försöka vara lite smart i mitt tänkande för vilken värld kommande generationer ska ha.

Plus att man kan ju prioritera. Vad är viktigt för mig? Själv uppvuxen på landet fattar jag ju att man inte klarar sig utan bil därute. Så det känns skitbra att nu när jag bor i stan så cyklar och går jag bara så jag inte förbrukar nån bensin. Och då kanske jag istället unnar mig att duscha 3 minuter extra i skållhett vatten. (åh älskar!). Och som student kanske man kan nöja sig med att ärva lite möbler från nära och kära istället för att köpa allt sprillans nytt. Och kanske kan man ge bort sina urvuxna kläder till nån kompis lillasyrra eller nått istället för att slänga det. Eller ge det till min mammas rumänieninsamlig vettja:) Och älskar man att shoppa kanske man kan prioritera att åka lite mindre bil? Och måste man åka massa bil kanske man kan prioritera att t.ex. köpa lågenergilampor? Osv….

Och nej, jag vill inte vara en moraltant. Och nej jag är verkligen inte själv prickfri på det här området. Men jag tror att bara man blir lite medveten, så har man kommit långt. För mig handlar det i slutändan om egoism. Vill jag roffa åt mig så mycket jag bara kan av jordens resurser under den korta tid jag lever här? Sköta mig själv och skita i andra, människor jag ändå inte känner. Eller vill jag i alla fall försöka dra mitt strå till stacken. Till en lite mer rättvis värld.

/ia.

Inga kommentarer: