måndag 29 februari 2016

'Två vägar att gå, två vägar att nå.... två vägar börjar här där vi står, men vi väljer bara en att gå'

Schengensamarbetet; öppnade gränser för att gynna ekonomin. Människor skulle kunna röra sig fritt över gränserna och man skulle slippa en hel del krångel med pass och identitetshandlingar. I första hand för att, som sagt, få ökad ekonomisk tillväxt.

Men när dessa öppna gränser av humanitära skäl hotar ekonomin, ja då skall de stängas. När det inte längre ligger några pengar att vinna på schengensamarbetet utan det istället handlar om humana värden, när det missgynnar ekonomin och "bara" värnar om mänskligheten så stängs gränserna.

Sverige införde gränskontroller för att övriga länder i Europa skulle vara med och dela på flyktingbördan. Men det de andra länderna såg verkar vara ett exempel att följa, och vi kan se hur fler och fler länder väljer att stänga sina gränser, bygga murar, ställa upp taggtrådsstängsel. De förtvivlade människorna är på andra sidan medan vi fortsätter våra vanliga liv här innanför.
Och jag tycker det är så fult att pengar, som vanligt, är så mycket viktigare en människors lidanden.

Det hade kunnat vara du eller jag. Det är den tanken jag alltid återvänder till när jag måste ta ställning i flyktingfrågan. Det hade lika gärna kunnat vara jag som var en syriansk flykting, och då hade jag önskat att någon hade hjälpt mig och min familj. När det är dags för oss svenskar att fly från vårat land, jag undrar om vi är för eller emot taggtrådsstängsel runt landsgränserna då? Vissa kanske ser det som ett otänkbart scenario, att vi är trygga här. Jag tror att vår trygghet kan raseras på sekunder. När det är vår tid att fly, vart tar vi vägen då?


Detta är min åsikt. Jag har inte läst någon fördjupningskurs inom varken politik, ekonomi eller internationella relationer. Jag har säkerligen inte hela bilden eller någon absolut sanning. Jag lyssnar bara till mitt hjärta och vad jag tycker min läsning av Bibeln lärt mig. Andra kan tycka annorlunda, det får stå för dem. Jag står för detta.

Falun, idag 2016-02-29

Kärlek! /ia

Inga kommentarer: