måndag 15 september 2014

Blåval, grönval, brunval eller rödval?

såhär i valtider, eller efter-val tiden kanske, så tänkte jag att jag skulle skriva en liten kommentar om det jag med.
jag tycker politik, eller snarare samhälle, är oerhört viktigt och intressant men har kanske inte satt mig in superdjupt i valrörelsen detta år. har dock en hyffsad grundkunskap om ideologier, partiernas historiska bakgrund och hänger väl med i nyhetsflödet någorlunda bra.

jag hade självklart hoppats på att det partiet jag själv valde, miljöpartiet, hade fått ett starkare stöd. jag trodde faktiskt det. tycker att miljörörelsen hörs mer och mer och att allt fler folk verkar få upp ögonen för hur vi behandlar vårt jordklot och förstör miljön. så ja att miljöpartiet 'bara' fick 6,8% känns som en besvikelse. däremot är jag glad över att de rödgröna är i majoritet över alliansen och att vi verkar få ett regeringsskifte. jag hoppas det kommer innebära en mer solidarisk politik där alla är lika mycket värda och en politik där inte bara plånboken styr utan människovärde och miljötänk kan få ett större utrymme.

att SD fick nästan 13% av rösterna chockar mig lite faktiskt. som det verkar chocka många andra i Sverige. tredje största parti efter socialdemokrater och moderater, det skrämmer mig... att så många väljer att rösta på ett parti där alla människor inte har samma värde... har vi blivit så kalla och hårda? det verkar vara sådana främlingsfientliga vindar som blåser i hela europa och tyvärr kan jag inte undvika att tankarna går till 1930-talets Tyskland där Hitler vann valet pga. att han lyckades få folket att bli rädda för det främmande (invandrare, judar) och påstod att de tog deras, 'de äkta tyskarnas' jobb. många av de som förfasar sig över detta verkar ändå vara beredda att rösta på Jimmie Åkesson och hans parti, även om jag såklart inte vill dra likhetstecken mellan Hitler och Åkesson.

det jag skulle tycka vara väldigt intressant är att höra fler röster från de som faktiskt röstade på SD. varför? det är så tyst från dessa. är den offentliga tonen så hård mot SD att man inte vågar stå för att man röstar på dem? eller är det jag som i t.ex. sociala medier mest läser och umgås med likasinnade, dvs. sådana som förfäras över SD-röster? jag skulle så gärna vilja veta mer om VARFÖR man väljer att rösta på SD. detta är ju ett måste att ta reda på så att de andra partierna kan göra något i sin politik som stoppar frammarschen av sådan här bruna partier.

sist, men absolut inte minst, så skulle jag vilja kopiera in ett blogginlägg från en tjej som heter Nathalie. hon är kristen och jag tycker det hon skrev idag är en viktigt sista punkt i denna valdebatt, i alla fall för mig. det viktigaste valet är inte det på partier utan det viktigaste valet för mig är att säga Ja till Gud. har du tagit ställning i det valet? ett val som sträcker sig långt över fyra år och kanske till och med längre än vår livslängd på jorden.

Det är dags och inte så långt kvar innan vi får veta hur valet har gått. Men jag vågar påstå att det viktigaste valet inte är vem som får styra Sverige i fyra år. Det viktigaste valet görs varje dag av dig själv och det handlar om vem du vill ska få styra dig. För snart sju år sedan bestämde jag mig för att välja Jesus och låta honom styra. Det bästa valet med det bästa resultatet! Det är honom jag följer (försöker åtminstone). Inte Löfvén eller Reinfeldt (Gud välsigne dem bägge).
Guds löften består oavsett vem som vinner valet ikväll. Han regerar oavsett vem som blir statsminister. Han bryr sig om de fattiga och vill att du också ska göra det, oavsett om vi de kommande fyra åren kommer bli tvingade till det eller få välja det av fri vilja. Han är densamme när regeringar bildas och folk suckar. Läser man Bibeln förstår man snart att Jesus bryr sig om alla människor, oavsett ålder, kön och ras. Fortsätter man läsa inser man också att Han vill att du och jag ska bry oss.
När man har valt Jesus behöver man inte bli rädd eller vansinnig över hur ett resultat ska bli, för Han är större än alla omständigheter och Han är sannerligen större än kvällens val. Har du gått och röstat inför valet så är du värd en Big High Five, för det är otroligt viktigt att påverka där man kan. Sanningen är att du kan påverka varje dag i sammanhanget du är satt i.
Vem väljer du att följa efter 14 september?
lite fina naturbilder...



ja, lite så tänker jag kring politiken och valet. 
kärlek! /ia

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att många av dem som röstat på SD, är (med rätta? ) rädda för Islamismens faror.

Kolla bloggen Aletheia.se inlägget (V)ilken (S)oppa M(t)P på valet. Nalin Pekul, själv muslim, sossekvinna och boende i Tensta, är orolig för utvecklingen i Sverige, då det är lättare att hitta IS-krigare här än i Kairo, nye ledaren för Boko Haram har varit imam i Tensta i 12 år, kvinnor får inte gå på vissa kaféer i Tensta m.m.

Anonym sa...

Läs även " Ett allvarsord om Sverige" på Aletheia.se.