tisdag 15 mars 2016


Jag tänker på vad någon som har ingenting drömmer om.

- Att få en trygg uppväxt - jag hade detta.
- Att få gå i skola och ha möjlighet till en utbildning som ger jobb - jag har fått detta.
- Att både under uppväxten och i vuxenlivet ha vänner- jag har detta. 
- Att ha ett jobb att gå till som både ger en en meningsfull vardag, en yrkesstolthet, en social trygghet med arbetskamrater samt en ekonomisk frihet att kunna både överleva samt spara och investera både för framtiden och dessutom kunna spendera pengar på fritidsaktiviteter och resor - jag har detta.
- Att ha en familj där man vet att man är älskad och får stöd - jag har detta.
- Att ha demokratiska rättigheter, att få rösta, att kunna vara med och påverka, att kunna säga sina åsikter utan risk för förtryck, att kunna ha och utöva en tro utan risk för rättsliga påföljder eller tortyr - jag har detta.
- Att varje dag kunna äta sig mätt på näringsriktig mat som ger kroppen vad den behöver - jag har detta. 
- Att ha funnit kärleken i livet, att få dela vardagen med någon man tycker om och litar på, att ha ett samspel, att bli pirrig i magen, att få både fysisk och psykisk närhet - jag har detta.
- Att ha ett hem att bo i, en fredad zon där man känner sig trygg, att ha det varmt och skönt, att kunna låsa om sig och få vara ifred, att sova skönt om natten - jag har detta.
- Att vara så pass psykiskt stabil att man inte behöver ta till mediciner, droger eller alkohol för att klara av vardagen, att vara oberoende av kemiska substanser (ja förutom kaffe då ;) ) - jag klarar av detta.
- Att kunna samspela med andra människor, klara av det sociala spelet och rollerna, att inte vara rädd för andra människor eller tro att alla vill en illa - jag klarar detta.
- Att ha en frisk kropp som kan arbeta, fungera i vardagen, ta sig dit man vill, kunna se sig i spegeln utan förakt - jag har detta. 
- Att känna att man har en meningsfull vardag, lever ett värdigt liv med en hopp om framtiden och en tro på det goda i livet och även ett hopp efter döden - jag har detta.

Jag har allt.
Jag har allt som vissa andra människor i denna värld, ja även i vårt eget land, bara kan drömma om. Det räcker för att jag ska känna mig så otroligt tacksam och privilegierad. Det räcker. Jag behöver inte ha ett perfekt liv, det jag redan har är mer än nog för att få mig att inse att jag har mer än vad jag gjort mig förtjänt av. Det kan kallas nåd och välsignelse. Det kan kallas för ett normalt liv i Sverige.

Jag vill inte ta det för givet. Jag vill varje dag förundras över hur otroligt lyckligt lottad jag är.
Du med?

Kärlek! /ia

Inga kommentarer: