måndag 14 september 2015

En, av många, berättelser om människor som hade kunnat vara du eller jag

På en av avdelningarna här finns det en liten, liten tjej. Första gången jag såg henne inlindad i en filt i en av sjuksköterskornas armar fattade jag inte ens att det var en liten människa inuti det där filt-byltet, så liten var hon.

Den här lilla babytjejen är 7 månader gammal, men hon ser ut som en liten nyfödd. Hon väger strax över två kilo (!). Hon är SÅ smal, indragna, synliga revben, tunna armar, tunna ben, inget babyhull alls, bara ett oproportionerligt stort huvud till den lilla, lilla kroppen.
När hon föddes vägde hon ca 4 kilo men den här tjejen har läpp/gomspalt (googla om ni är mer intresserade om vad det är för sjukdom) så det innebär att överläppen samt gommen upptill inte har slutit sig som det ska i fosterstadiet och hennes överläpp är helt öppen upp till näsan.
Det det här har inneburit är alltså att den här lilla flickan har väldigt svårt att amma då hon inte kan sluta läpparna runt mammans bröst, därav den uteblivna viktökningen och faktiskta halveringen av hennes födelsevikt. (Enligt Google, källan till all kunskap, så skall en normal sjumånadersbäbis väga ca 6-10kg.)
Mamman försöker 'mjölka' ut sin bröstmjölk till sin baby men det är svårt och dessutom behövs ju barnets sugreflex kring mammans bröstvårta för att mjölken ska rinna till.

En bild hämtad från Operation Smile för att att visa lite hur läpp/gomspalt kan se ut, före och efter kirurgisk åtgärd


Ett utav Mercy Ships screeningteam fann våran baby och hennes mamma på gatan när de var i en stad här i Madagaskar för att hitta potentiella patienter till skeppet, de hade alltså inte själv hört talas om eller sökt hjälp här.
Nu är planen att flickan ska försöka få hjälp med att få i sig och på så sätt gå upp i vikt, till ca 5 kilo, innan man vågar sig på att söva henne för att kunna operera hennes gomspalt. Men man får inte mata upp henne för fort, då kan hon drabbas av så kallat refeeding syndrom ( = kroppens vävnader förmår inte ta emot all den näring den får och det är ett livshotande tillstånd där hela kroppen kan kollapsa) Så varannan timme så får flickan ca 25-30 ml näringsersättning. Och ändå gråter hon hela tiden för att hon är så hungrig.

Jag antar att den här lilla flickan ganska snart hade svultit ihjäl om hon inte hade fått hjälp, så TACK GUD att Mercy Ships personal hittade henne och att vi har möjlighet att, förhoppningsvis, kunna hjälpa.


En hel del barn föds med läpp/gomspalt i Sverige också, även om  det är mer vanligt i U-länder på grund av att en av de bakomliggande orsakerna tros vara näringsbrist hos modern under de tre första månaderna av graviditeten.
Men här i Sverige finns ju helt annan möjlighet att redan från start hjälpa de här barnen så att det slipper det lidande den här tjejen, och hennes familj, gått och går igenom.

Visst går hjärtat sönder litegrann när man hör om sådana här saker? Och speciellt när man får se det med egna ögon.
Jag önskar och ber att den här lilla flickan ska få klara sig. Att hon ska kunna få den hjälp hon behöver. Blir så glad och inspirerad att det här stället jag är på nu faktiskt innebär skillnaden på liv och död för människor, att vi kan förändra och förbättra så enormt.

Samtidigt kan man ju inte låta bli att undra hur många det är som inte får hjälp världen över? Tänk att det kan vara så orättvist, att vården och livskvalitén när du drabbas av en oförtjänt sjukdom beror på helt vilket del av världen du hade turen (eller oturen) att råkas föda i.


En bild jag la ut på Instagram häromdagen, där jag fotat en av tavlorna som hänger i korridoren på sjukhuset här. Detta är en av Mercy Ships patienter från tidigare år, alltså inte flickan jag berättat om nu. Här är det en stor tumör i ansiktet som kunnat opererats bort. 

Eftersom jag SER och VET att Mercy Ships gör skillnad kan jag rekommendera att ge en gåva om ni känner för att delta i det här arbetet men inte riktigt har möjligheten att göra det här på plats.
Så:

SWISH nummer: 1239000936

  • AUTOGIRO  Bg: 5370-9085 (insamlingsstiftelsen Mercy Ships Sweden) se mer info HÄR!
  • Via din internetbankBankgiro 900-0936 betala med OCR nummer, Postgironummer 90 0093-6, skriv meddelande (namn och personnummer)

Tillsammans kan vi göra skillnad!
Kärlek! /ia

1 kommentar:

Anna sa...

Rörd till tårar av din berättelse, och så tacksam att det inte är min familj som är drabbad. Så duktiga ni är alla volontärer! Skänkte pengar direkt, men det finaste man kan av är ju sin tid och sitt engagemang.

Kram till dig!