måndag 8 juni 2015

Tanketräsket

Det är inte alltid det är enkelt, eller roligt eller bra. Det är inte alltid allting går som på räls.
Men det är väl just det som är livsvillkoret för att vara människa?

Ibland ser jag ner på mig själv. Tycker att jag är ful, dum och lite äcklig. Ibland kommer ångesten och jag nyper mig själv i hullet på magen och önskar att jag bara kunde ta en kniv och skära bort det. De dumma, nedsättande tankarna om sig själv. 
Oron i kroppen, krypningarna, känslan av att vilja sätta nått hårt och vasst i sin egen hud så att det blöder. Göra illa sig själv. Såklart kan den känslan komma. (Ett överskott av socker i min kropp gör sällan något bra för mina tankar eller för känslan i kroppen.)

Men jag gör det inte. Såklart. Jag har lärt mig skillnaden på tanke och handling. Man behöver inte agera så som tankarna och känslorna vill.
Jag har lärt mig att känslan och obehaget i kroppen går över av sig själv bara man har tålamod nog att vänta ut det. Ibland kan man behöva vänta på en helt ny, bättre dag för att få det att gå över. Ibland hjälper en springtur. Ibland hjälper en puss av Micke. Ibland är det bästa en kopp te, en filt och lite god läsning.

Ett träsk. Vissa dagar är bara som att trampa runt i leran utan att komma någonvart.
Foto: ia, maj-15.

Poängen med det här inlägget är inte att ni ska bli oroliga för mitt välmående och min hälsa, för det behöver ni inte. Poängen är att visa att en dålig dag tillhör det mänskliga och att en dålig dag inte betyder ett dåligt liv. 
Och även om man inte alltid kan välja eller rå för vad man tänker och känner så kan man ändå välja hur man agerar på det man känner. Man behöver inte alltid lyda känslorna, speciellt inte om de vill leda en mot något destruktivt. Med lite tålamod och insikt om att det är så här ibland kan du låta de svarta tanke-fåglarna flyga ovanför ditt huvud utan att låta dem bygga bo i ditt hår.

Så lugn, om du har en dålig dag idag så kommer det en bättre imorgon. Eller någon annan dag. Agera inte alltid utifrån dina mörka, destruktiva känslor. Låt dem flyga förbi.

Kärlek! /ia

Inga kommentarer: