tisdag 26 november 2013

Jaipur

Lite fortsättning på min berättelse om Indien resan:

från New Delhi fortsatte vi till Jaipur, även kallat den rosa staden, för att nästan alla byggnader där är målade i nån rosa nyans som skiftar med solens ljus, från ljust blekrosa till starkt orange.
Vi var och kollade på Amber fort, ett palats från tidigt 1600-tal.

Vi fick besöka ett matt-tillverkningsställe, ni vet sådana där indiska mattor (som jag personligen inte skulle vilja ha i mitt hem, haha). Men det var intressant att få veta lite om tillverkningen. Om vilket otroligt jobb och hantverk som ligger bakom mattorna. De riktigt stora mattorna kunde ta ca 3 månader att göra. EN matta alltså. Och säkert fem pers som jobbade med dem, och då förstår man ju att priserna inte riktigt är som Ikea ;) 

Chefen för stället, som visade oss runt, var klädd i fin skjorta, skinnskor, guldklocka, var lite rund om magen och sådär...En av männen vi såg som jobbade med att tvätta mattorna var seg och spinkig som en vildkatt, hans linne bestod mer av hål än vad den bestod av tyg. Och man undrar ju hur mycket av pengarna som drogs in i företaget som verkligen gick till arbetarna?
rik och fattig. orättvisorna, återigen.


Vi såg och fotade det s.k. vattenpalatset.Dagen efter gick jag och Frida runt lite på tu man hand i Jaipur, fotade (som är borta nu då), och jag lyckades nog få någon lätt variant av solsting. Var ca 36 grader i skuggan och upp mot femtio i solen så kanske inte så konstig att jag blev lite utslagen efter nån timmers promenad i det vädret.

På kvällen var vi en sväng på bio. Bollywood. Och biosalongen var inte riktigt som SF här i Falun... utan mer som en lyxig teater. Kristallkronor och påkostat. Återigen kontrasterna. Människor som knappt har råd med mat. Och sen en super-biosalong.

Och ja, Bollywood är ju alltid lite speciellt. Folket lever sig med kan man ju lugnt säga. Jublar när det händer något romantiskt. Busvisslar åt den snygga hjälten.

sedan lite käk på McDonlads. Kött? nä, glöm det, det här är ju Indien!

det var några rader om dagarna i Jaipur. fortsättning följer...

kärlek! /ia

Inga kommentarer: