fredag 22 november 2013

helighet

en tanke som slog mig medan jag var i Indien och New Delhi, var den om HELIGHET.

Vi besökte ju en moské. Och trots byxor och t-shirt som täckte axlarna fick man en stor morgonrock över sig för att inte visa någon hud. För att Gud är helig.

I Indien klär sig kvinnorna i sari. Man täcker axlarna och benen medan magen är helt ok att visa (gillar nog vårt västerländska klädmode bättre faktiskt). Jag är inte den som tänker att Gud är helig på det sättet att man måste klä sig i vissa kläder eller befinna sig på vissa platser för att kunna tillbe honom. Jag tror att Gud hör mig lika bra när jag tänker en liten bön ute i skogen som när jag är i kyrkan. 

Jag ger inte mycket för de ritualer som t.ex. hinduismen och buddismen ägnar sig åt. Jag tror inte på att lägga bananer utanför huset för att locka in Gud. Jag tror inte att en elefantstatyett i mitt hem bringar lycka. Jag tycker inte heller att vi ska börja klä oss som muslimer och täcka hela vår kropp. Jag tycker INTE att tjejer som är lättklädda får skylla sig själv om de blir våldtagna (fyy vilket absurt tankesätt!)

MEN.
tanken om helighet slog mig ändå där, i en moské i New Delhi. För ibland känns det som att här i väst är ingenting heligt längre. Gud är inte helig. Man får prata illa om honom hur mycket man vill.
Kyrkan är inte helig utan det är ok att ta in inslag från andra religioner där.
Våra kroppar är inte längre heliga. Allting ska exponeras. Det ska vara lättklätt. Helst vältränat. Och man kan visa den för vem som helst, någon man inte känner, eftersom sex inte heller är något heligt längre.

Jag vill inte ha det så. Jag vill att Gud ska vara helig. Inte på det sättet att han blir någon man inte vågar vara ärlig och visa sitt rätta jag inför. Inte som en skimrande sagofigur i guld som man tillber genom att utföra olika meningslösa ritualer.
Men komma ihåg att han inte är en människa. Han är något större. Någon som skapat hela universum, skapat allt vackert, skapat oss, och därför också helig och värd att beundras och säga TACK till.

Jag vill att min kropp ska vara helig. Inte något som jag hatar och klankar ner på och gör illa. Inte något som exponeras för alla. Inte något som alla får ta del av.

Jag vill att sex ska vara heligt. Något man delar för att det är så nära varandra man kan komma, en bekräftelse av närheten till varandra, inte för att det är 'roligt'. I Bibeln står det att kroppen är ett tempel åt Gud.

Slump eller inte. Jag har en app där jag några dagar i veckan får en bibelvers till mobilen. Just den dagen i Indien när jag kom att fundera kring det här med helighet fick jag ett bibelord där det stod: 'Gud är helig' coolt tyckte jag. som en bekräftelse att mina tankar var inne på rätt spår.

Varanasi

ja.
det om det.

Kärlek! /ia

Inga kommentarer: