torsdag 26 maj 2016

26 maj: Att klara av att visa den oförtjänta omtanken, att klara av att det inte är rättvist, att kunna älska sina fiender

Jag tänker att kärlek är att ge någon mer/bättre än den förtjänar. Eller att FÅ mer än vad man förtjänar, som jag tänker är fallet i hela situationen med Gud. Att vi hela tiden får mer än vad vi gjort oss förtjänta av. Ordet nåd som ju används mycket i Bibeln handlar ju just om det, och kan översättas med oförtjänt omtanke.

Det kan vara svårt att ge någon bättre än vad den kanske förtjänar. Bibeln talar ju om det också, att det inte är så svårt att älska sina vänner och de som gör gott mot en. Istället är den verkliga utmaningen att göra gott mot den som inte förtjänar det, att älska sin fiende, att ge till den som inte kommer ge något tillbaka. 

Det är svårt. Det går emot vett och sans, det går emot de känslor vi har inom oss att allt ska vara rättvist, det går emot det här samhällets tidsanda där vi hela tiden matas med att vi inte ska omge oss med energitjuvar.
Men det är stort. Att klara av att älska sina fiender, eller att helt enkelt ge någon lite mer än vad de förtjänar. Det tar emot lite, men när man klarar av det växer medmänskligheten och kärleken. Då växer min förmåga att lite, lite försöka efterhärma Guds kärlek till oss.
Jag vill träna mer på det här. Fast det är så himla svårt.

Kärlek! /ia

1 kommentar:

mamma sa...

<3 <3 <3