onsdag 15 februari 2017

En stor idols bortgång

Jag kan inte låta bli att kommentera professorn i internationell hälsa, Hans Roslings, bortgång förra veckan.. Det blev faktiskt som en liten chock för mig. Jag visste inte ens att han var sjuk och hade cancer, det kanske inte var något som han och familjen hade gått ut med så öppet?

Hans Rosling, 1948 - 2017


I yngre dagar hade jag en del idoler inom till exempel inom sport och musik, men sen jag blev vuxen kan jag väl inte direkt påstå att jag ägnat mig åt idoldyrkan i någon större grad (iofs är ju Jesus den ständigt största idolen och den vars egenskaper jag vill försöka efterlikna... även om jag självklart failar ganska ofta på just den punkten...).
En person som jag dock betraktat som en sådan vanlig-människa-men-riktig-idol är Hans Rosling. Detta på grund av hans oerhörda kunnande, hans förmåga att uttrycka sig i tal och också att de ämnet han är professor i är något som intresserar mig mycket.


Våren 2015 så fick jag genom jobbet chansen att åka på konferens till Karolinska institutet i Stockholm. Det var Öron-näsa-hals-dagarna, som är en årlig sammankomst för läkare och sjuksköterskor från hela landet som arbetar inom öron-näsa-hals.
Öppningsföreläsningen där hölls av just Hans Rosling. Jag visste inte så jättebra vem han var då, men jag minns att hans föreläsning var oerhört intressant. Det handlade inte om just öron-näsa-hals utan han visade lite statistik om folkhälsa och sådant som är (var kanske man säger nu när han är död - kan knappt förstå det?) hans expertområde.
Resterande föreläsningar inom öron-näsa-hals området av övriga föreläsare var också intressanta men ingenting gick upp mot hans/Hans (haha - ordvitsarn!) föreläsning. Det märktes att han var ett proffs och han verkligen fångade mig. Det är väl inte så ofta man önskar att föreläsningar skulle hålla på i flera timmar till - men med han var det så. Gott betyg! Och ändå sedan dess har jag betraktat honom som en av mina få vuxna idoler.
(Självklart finns det massa andra kloka människor man kan inspireras av och se upp till - men att vara en idol, det är något annat, något större.)

Hans var ju som sagt oerhört duktig och kunnig och bra på att hålla föreläsningar men det var också ämnena han tog upp som intresserade mig. Dels så gillar jag ju faktiskt statistik och skulle kunna bli en sån riktig statistiknörd om jag hade fått snöa in mig på det. Även om jag älskar att jobba med människor så tycker jag väldigt mycket om matte och siffror och logik också. Speciellt siffror om människor - och då blir ju folkhälsostatistik extra intressant.

(En liten anekdot; När jag var barn och vi skulle åka och hälsa på min farmor som bor i Ludvika, som var ca en timmes bilfärd hemifrån, så brukade jag roa mig med att föra statistik över olika bilar vi mötte. Jag skrev upp bilmärkena och förde pinnstatistik och räknade även sedan ut i procent hur stor andel av bilarna som varit ett visst märke och så. Volvo vann jämt, haha! Saab kom tvåa.
Även nu gillar jag att föra statistik på bland annat träningspassen jag genomför och sådant. Ett tag förde jag statistik på killarna jag träffade, haha, men det har jag som tur är kunnat sluta med då det inte varit någon variation på den fronten de senaste 4 åren :)  )

Tillbaka till Rosling;
Också det budskapet han ville framföra, eller visa på genom sin statistik, var något som liksom inspirerade mig och gav mig hopp. Han fick mig att förstå att det inte bara går åt skogen med vår värld, hur mycket man än kan tro det via rapporteringen i media. Jag blir faktiskt lite trött på alla domedagsprofetior ibland (även om såklart mycket är sant) och de människor som bara ser jordens utveckling i negativa termer, för det finns ju utveckling som går åt rätt håll i världen också. 

Sen är ju ämnet folkhälsa oerhört intressant. Läser faktiskt frivilligt en kursbok som vi hade när jag pluggade till sjuksköterska, den enda jag öppnat igen efter examen? Den handlar just om folkhälsa och anledningen till att jag plockat upp just den boken är väl kanske på grund av mitt sedan länge intresse för även annat än svensk sjukvård. Jag vill veta hur det ser ut på andra håll i världen och vad människor som kommer hit från andra kulturer kommer från för hälso-bakgrund. Har ju sett lite av hur vård utanför Sverige kan gå till, både i Indien och på Madagaskar och Hans Roslings berättelser om hur det var när han arbetade för Läkare utan gränser i Afrika berörde mig starkt. Vad det själv blir av mitt intresse för internationell hälsa i framtiden vet jag inte - den som lever får se. Just nu är jag väldigt nöjd och glad över livet här hemma i Sverige men intresset om att söka mer erfarenhet kunskap om dessa områden finns fortfarande.

Så sist vill jag uppmuntra er att lyssna på någon av Hans föreläsningar eller sommarprat eller något sådant om ni inte redan gjort det. En inspirerande man och jag är ledsen över att han redan har fått lämna jordelivet. En stor forskare och människa som är värd att bli ihågkommen med all respekt.

Såhär med massa olika 'statistik-bollar' minns jag honom
och hans föreläsning i Stockholm.
Oerhört intressant!
En egen bild från när jag volontärarbetade på vårdcentral i Indien 2012

Kärlek! /ia

Inga kommentarer: