tisdag 24 november 2015

När andra sidan jorden kom till Hemköp i Falun

Det är 'coolt' att resa, det tror jag de flesta människor i Sverige tycker. Nästan så att det har blivit en statusmarkör, och ännu mer om man rest till mer exotiska resmål utanför charterorters all-inclusive hotell.
Jag kan märka av det ibland, det känns som det väcker någon sorts respekt när man berättar att man varit i länder såsom Indien, Nepal, Madagaskar. (och det var typ de resorna jag gjort så hipp är jag inte, hehe).
Det anses bra, kultiverat, världsvant att ha sett olika kulturer, upplevt hur människor i andra länder än vårt lever, att ha sett människor och länder som ser annorlunda ut.

MEN
När detta kommer till oss, till vårat land, då upplevs det som hotfullt och farligt. Något som inkräktar på det välordnade, fina, ordentliga svenska samhället.
Andra kulturer är exotiskt, tills man får lov att anpassa sig efter dem.
Olika religiösa ceremonier och byggnader är roliga att besöka, ta foton på, delta i för att få en cool Instagrammbild, MEN när vi måste anpassa oss till andra religiösa livsåskådningar i vårat land, då protesteras det högt.
Att folk ser annorlunda ut, och beter sig annorlunda är spännande när vi befinner oss i Asien, Afrika eller Sydamerika men kommer dessa människor hit till oss så skall det genast inpräntas i dem att de måste anpassa sig till den svenska kulturen.
Vi vill lära oss nya saker av de  här spännande människorna som varit med om så mycket vi inte varit med om, men när de kommer till Sverige skall de genast stöpas om så de passar in i den svenska mallen.


Igår efter jobbet var jag och handlade middagsmaten på Hemköp. Det var rusningstimmen och massa människor där. Jag såg folk med asiatiskt ursprung och en svensk dam med en väldigt lustig hatt. Jag såg människor som såg ut att komma från Afrika med stort krulligt hår. Jag såg en svensk man som satt i rullstol/permobil för att han inte kunde gå. Jag såg en kvinna som såg ut att vara från Mellanöstern som bar en slöja över sitt hår. Jag såg en man, svensk men med utländskt ursprung, panta burkar. Jag hörde andra språk en svenska. Människor i träningskläder och människor i kostym. Skrikande bäbisar och åldringar med grått hår och rynkor.
En salig blandning av allt möjligt alltså.

Och jag blev så GLAD. För jag tänkte att nu är ju de här spännande, exotiska, de andra kulturerna här hos oss. Vi behöver inte åka till andra sidan klotet för att få uppleva det, det finns på Hemköp i Falun.
För de som inte har råd att åka utomlands är ju det här jättebra för då kan man få del av det där exotiska här hemma i Sverige.
Tänker jag naivt.

Men det är annorlunda förstås när det kommer hit.
Är vi utomlands vill vi gärna att saker ska funka såsom vi är vana. Att bussen kommer på utsatta tider, att man inte behöver vänta två timmar när man beställer mat för att sedan inte ens få det man beställt, att det som står på menyer skall gå att beställa. Vi vill inte ha några jobbiga försäljare runt omkring oss när vi ligger på stranden och vi vill inte att folk försöker dra in oss i våra butiker. Vi vill inte att utländska män ska stirra på oss eller busvissla men vi vill gärna att det ska finnas hotell med västerländsk standard där handdukarna byts varje dag. Ja, lite svensk ordning och reda så klart.
Samtidigt som vi vill att det ska vara nytt, exotiskt, spännande. 

Här hemma vill vi att allt ska vara såsom det alltid har varit.
Men det är en ny tid nu. Utlandet kommer till oss, och jag tycker vi ska vara glada för det.

Utsikt från mitt köksfönster, en frostig men solig, dag i November.

Kärlek! /ia

Inga kommentarer: