tisdag 25 april 2017

Jag vill vara stark för min egen skull

- inte för att vara ett objekt.

För någon vecka sedan såg jag någon artikel på Facebook (där står det i och för sig så mycket dumt att man inte borde bry sig alls?) som handlade om att (tung) styrketräning var bra ur massa hälsoperspektiv, bland annat att det gör oss starkare, gladare, friskare och så vidare . Och artikeln verkade vara riktad till kvinnor just för att kvinnor kanske inte tränar så mycket styrketräning utan mer konditionsinriktad träning pga. att man är 'rädd för bulliga muskler'.
Bra så! Jag håller verkligen med om att träning, och då allsidig träning med varierat innehåll, nog är det bästa man kan göra för kroppen och sin hälsa. Och jag tror att många tjejer skulle må bra av lite mer styrketräning då jag tror att styrkan skulle hjälpa oss att undvika skador på till exempel jobbet eller när vi tränar annan träning.

MEN, nu till problemet; genast var det förstås nån snubbe som kommenterade angående artikeln  att "skinny is not sexy, strong is sexy!"

Alltså jag blir så ARG.
VARFÖR måste kvinnors träning alltid handla om våra kroppars utseende, och inte funktion? Och varför verkar så många män utgå från att kvinnor endast tränar för att bli sexiga? Långt draget handlar ju det här om att män ser oss kvinnor som ting som skall uppfylla deras behov. Att fler tjejer tränar styrketräning = något bra för då kan ni tillfredsställa oss män bättre. Blähä! säger jag då.

Varför kan vi inte få träna för våran egen skull, för vår hälsa och välbefinnandets skull? Varför måste vår träning ha något med männens syn på oss att göra? Varför måste det tas för givet att vi tränar för något sorts utseendeideal?
Jag vet att många kvinnor finner glädje och styrka i att träna - men låt det vara för vår egen skull, inte för att män ska tänka sexistiska tankar om oss!

Jag tränar styrketräning för att jag vill bli stark, orka och inte inte skada mig i jobbet, bli uthållig, glad, känna mig stark och trygg i mig själv och i min egen kropp. Och jo, jag vill ha muskler, men inte för att nån kille skall ta sig rätten att bedöma om jag har tränat mig till att bli tillräckligt sexig eller inte, utan för att öka mitt eget välbefinnande och tryggheten i min egen kropp. Det är bra att vara starkt om man ska lyfta, bära, flytta och kånka på grejer. Och, tyvärr kanske, ser jag ju också en stark kropp som ett försvar mot just män, att kanske har jag en liten större chans att kunna fly eller försvara mig mot eventuellt överfallande män om jag är stark, smidig och snabb (vilket jag har iofs har ganska lång väg kvar till att bli, framförallt det där med smidig, haha!)

Så. Låt kvinnors träning handla om vår egen hälsa och välbefinnande - inte om mäns syn på våra kroppar. Punkt.

Kärlek! /ia

Inga kommentarer: