tisdag 19 februari 2013

More of you

traditionellt (och bibliskt) sett är ju det här fastetiden. (från förra veckan fram till påsk) det var ju därför man åt semlor, för att lägga på sig så man klarade sig fram till påsk, då fastetiden är över. och det är därför man äter ägg på påsk, för att de blev sparade på under fastan.

nuförtiden är vi ju ett folk som gärna njuter och äter upp oss och tar allt vad vi kan få och vill ha allt det goda som livet kan erbjuda.
men att avstå från något? nä, det är inte så modernt. 

vilken är tanken med att avstå? hur kan man tjäna/komma närmare Gud med det? ska man inte bara njuta och vara glad och tacksam för allt vi har?
jorå... men kanske kan det att man avstår väcka en ännu djupare tacksamhet. för det är när jag avstår som jag inser hur mycket det betyder för mig.
och vad vi har och tar förgivet och som andra människor saknar. 

att fasta kan också innebära att ta bort saker ur mitt liv som tar fokus från Gud. och OJ, vad mycket saker det är. egentligen. i detta hiskeliga tempo vi lever i.

har genom åren, sen jag gick bibelskola, varje år i faste-tiden försökt införa någon form av personlig fasta. det har bland annat varit att facebook-fasta en dag i veckan i fastetiden. en bra grej! förra året testade jag att vara utan mat i ca 36h, bara vatten. det var lite smådrygt men gick bra.

i år kör jag dock på detta: En musikfri dag (tisdagar) i veckan fram till påsk. man lyssnar ju på musik typ-hela-tiden när man är ledig. alltid på. och jag tror det kan störa. bli ett brus som hindrar mig från att höra mina egna tankar och kanske Guds. dessutom proppar man ju sig full med en massa musik som kanske egentligen inte har världens bästa budskap... ? jo, heltklart är musiken en avgud ibland.

så idag har jag haft det tyst.
ganska ovant. lite jobbigt. man blir ju såååå sugen på att lyssna på den där låten man bara absolut måste höra just nu.

men.
det är lite skönt också.
lite mindre stressigt.
lite mer plats för att tänka, be.

vad kan du tänka dig att avstå ifrån?
vad vore bra för dig att avstå ifrån?

(t.ex. tv, dator, facebook, alkohol, telefon, mat, socker, shopping, sex, aktiviteter, porr, smink, droger, jobb? )

utmana dig själv!
allt går bara man bestämmer sig för det.

Majorda beach, Goa, India.
saknar ibland.
kärlek! /ia.

Inga kommentarer: