torsdag 1 januari 2015

Årssammanfattning (snodd från Underbara Clara.)

Jag har gjort en liten årssammanfattning som jag snodde (man fick göra det!, hehe) från Underbara Clara.
Som tur var skrev jag färdigt den för någon dag sen - idag ligger jag däckad i sängen med magsjuka och orkar inte göra många knop alls. Typiskt, hade ju till och med sett fram emot att få jobba idag på Nyårsdagen.
Hursomhelst, här kommer lite frågor och svar om 2014. Det är roligt tycker jag att för sig själv få tänka igenom året som var och blicka fram emot nästa år, fundera vad man vill bygga vidare på och vad man vill lägga bakom sig.
Voila!




Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut? Åkte utomlands med Micke, ja första gången jag överhuvudtaget åkte utomlands med någon som jag är tillsammans med.
Första utomlandsresan gick till Alperna i våras men då var vi ju ett helt gäng på tolv personer som åkte, så resan till Hawaii bara jag och Micke kändes mer speciell. Och på den resan gjorde jag ju något jag aldrig gjort förut: Surfade! Och det var riktigt kul ju! 

Genomdrev du någon stor förändring? Nej, tror inte det. Fortsatte att känna mig ännu friskare från mina ätstörningar, men det är ju en process som pågått i flera år.
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Min syster fick sitt andra barn, Alfred och Mickes bror fick sitt första barn bara nån vecka innan dess. Så två syskonbarn för mig och Micke, vilken välsignelse!
Flera arbetskamrater och en vän i kyrkan fick också barn.  

Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas?  Jag tycker att sin egen födelsedag är en sån där dag man brukar minnas, och denna var riktigt lyckad faktiskt. Jobbade på dagen men sedan firade jag och M. tillsammans med att äta ute och bowla. En riktigt lyxig tisdag!
Jag minns också den 4 juni, för det var då Alfred föddes. 

Dog någon som stod dig nära? Nej, har varit väldigt förskonad från sånt och förstår att det inte kommer vara så för evigt. Är bara tacksam varje år det varar.
Vilka länder besökte du? Franska alperna tillsammans med Micke och hans/våra polare, Spanien (som konfirmationsledare), Norge (om man räknar med när man är över på norska sidan när man vandrar i Grövelsjön ) och USA (Hawaii ).
Räknar man även med flygplatser får Tyskland och Schweiz räknas med.
Bästa köpet? Kan nog ha varit flygbiljetten till Hawaii, resor är ju sådant som man aldrig glömmer. Och väl där gjorde jag en del bra kläd-shopping som jag är nöjd med:) Och överhuvudtaget pengar som man lägger på att resa tycker jag alltid känns som väl spenderade pengar, prylar är jag inte så mycket för. Sedan är det ju alltid kul att köpa presenter, kul att få ge bort och se glädjen när den andre blir nöjd. 

Gjorde någonting dig riktigt glad? Hmm, det var väl de små friska bäbisarna som föddes, och att under året få hälsa på dem och mysa med dem (och att träffa Edvin såklart).
Sen är det ju alltid något speciellt med att göra roliga grejer tillsammans med den man är tillsammans med, när man är glada tillsammans och myser och pussas mycket, sådant blir jag glad av ;)
Saknar du något under år 2014 som du vill ha år 2015? En utomlandsresa som innehåller någon sorts volontär/hjälparbete. 
Vad önskar du att du gjort mer? Konditionstränat. Älskat, hjälp människor, varit glad och trevlig, bett, läst Bibeln.
Vad önskar du att du gjort mindre? Grubblat, gråtit . Slösurfat. Ätit kött. Haft ont i halsen.
Favoritprogram på TV? Ser nästan aldrig på tv men gillar när jag tar mig tid för att se på nyheter. För mig känns det viktigt att veta vad som pågår i samhället och runt om i världen just nu, jag vill vara verklighetsförankrad och hänga med.
Sen under någon vecka i höstas plöjde vi igenom första säsongen av serien Under the dome via Netflix, en riktigt spännande serie så jag hoppas säsong två släpps snart.
Bästa boken du läste i år? Läser en serie av en Katerina Janouch som handlar om en barnmorska Cecilia Lund, och hennes familjeliv, yrkesliv, olika äventyr. Det är riktiga feel-good böcker som jag gillar. Sen pluggade jag ju en distanskurs i KBT i höstas, de böckerna var väldigt intressanta och lärorika.
Största musikaliska upptäckten? Bästa nya julskive-upptäckten var Vinterland med Sarah Dawn Finer. Annars lyssnade jag som vanligt en hel del på Håkan Hellström, Lars Winnerbäck, Syster Sol, First Aid Kit (japp, jag diggar svensk musik!) Upptäckte (via Micke) nått nytt: Akeda. 

Vad var din största framgång på jobbet 2014? Har väl ingen stor framgång sådär direkt, mer än att jag tror att jag vuxit in ännu mer i min roll som sjuksköterska, att jag tar mer ansvar och framförallt att jag tror att jag bidrar till att göra min arbetsplats till en bra arbetsplats. Höjd lön är något jag saknar från 2014!
Största framgång på det privata planet? Tror jag varit mer öppen och ärlig i min relation till M, vad jag tänker på, drömmer om, vad som är viktigt i mitt liv och vad jag blir ledsen av. Tror också att jag lärt mig att älska M. på ett bättre sätt - mer utifrån vem han är och vill och mår bra utav och mindre utifrån mina egna förväntningar om hur ett förhållande 'borde' vara.  
Tycker att jag har en bra relation till mina föräldrar och min syster också.
Största misstaget? Hmm, vet inte, kan inte komma på nått sådant där stort misstag direkt. Kanske de gångerna jag varit ledsen/arg/upprörd utan att tala om det för människorna de gäller - hur ska de då ha en chans att bemöta det och eventuellt förbättra sig?
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Hmm...gladare när jag är gladare och ledsnare när jag är ledsen skulle jag vilja påstå. Kärlek gör en oerhört sårbar, inget finns som känns bättre än när den blir bekräftad och inget känns värre än när man känner sig sårad eller missförstådd av sin kärlek. 
I allmänhet mer glad tror jag - hittat en bra balans i livet och trivs mer och mer med mig själv och den jag är för varje dag känns det som. Vet mer och mer vad jag vill göra med mitt liv, vad jag vill satsa på.
Vad spenderade du mest pengar på? Resor tror jag nog. Tre utlandsresor och säkert 4-5 mindre semesterresor i Sverige. Men som sagt: det är just det som jag helst lägger mina pengar på!
Och ja, hyran såklart.... men det är det värt, är ju ändå ganska billigt per månad och jag älskar vår lägenhet!
Något du önskade dig och fick? Ett år med mycket kärlek, inga stora skador eller sjukdomar i min närhet, ett bra år med M med en surfresa som höjdpunkt, ett friskt välmående syskonbarn, en stabil ekonomi och trivdes bra på jobbet.
En ganska bra balans med det mesta i mitt liv tycker jag: jobb/ledighet, träning/vila osv.
Något du önskade dig och inte fick? Ett helt perfekt liv och en alltid lyckoskimrande tillvaro (kan nån som lyckats säga hur man gör??). Ett uppsving för bloggen; dess utseende, mitt engagemang för den och responsen/antalet läsare. 
Vad gjorde du på din födelsedag 2014? Ja det har jag ju redan skrivit på om på frågan om datum jag minns från 2014.
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Minder förkylningar och halsont så att jag hade kunnat tränat (främst konditionsträning) mer. Om jag och M. hade umgåtts tillsammans med min familj mer. 
Om alkohol, och rädslan för dess konsekvenser, inte fanns.
Vad fick dig att må bra? Att umgås med människor: Micke, våra familjer, vänner, arbetskamrater, vänner i kyrka och husgrupper.... ja alla ni som är så viktiga för mig och förgyller min tillvaro.
Jag mår alltid bra när jag kan träna som jag vill utan sjukdomar och skador. Att jag är frisk från min mat- och träningsångest får mig att må SÅ mycket bättre än för några år sedan. 
Att bo tillsammans med någon i stället för att bo själv får mig att må bra - och då räknas även katterna in! :)
Vem saknade du? Ibland Micke när vi har lediga dagar tillsammans men gör olika grejer (läs: jag är hemma och Micke åker cross/snowboard/skruvar bil/är med kompisar). 
Saknar ibland någon jag känner att jag kan berätta allt, precis allt, om mina innersta tankar för.
Saknade vikarier att ringa in på jobbet när någon blir sjuk ;)
De bästa nya människorna du träffade? Måste ju vara Alfred och Henry, de nya bäbisliven i våra familjer. 
Sedan fick jag nu på hösten en ny vän, Linnéa, som har börjat hängt med till husgruppen och kyrkan och det har gjort mig riktigt glad, både för hennes skull och för min egen. 
Fick en ny, väldigt bra chef efter sommarsemestrarna och hon är kanonbra, och de tror jag de flesta på jobbet håller med om, så det känns positivt inför framtiden. Dessutom några nya trevliga, duktiga kollegor.  
Mest stolt över? Hmm.... att jag för det mesta känner mig som en bra person, inte perfekt på något sätt men jag duger och räcker till. Tror(?) att mina kollegor och patienter tycker jag är en bra sjuksköterska, att mina vänner tycker jag är en bra vän, att min familj tycker jag är snäll, att M. för det mesta tycker jag är snäll, schysst och så. 
Sedan är jag stolt att jag för det mesta försöker lyssna till vad mitt hjärta och min magkänsla säger, att jag har ett hjärta för utsatta människor och vill göra något med mitt liv för att hjälpa dem. Jag är stolt över att jag ger mycket pengar till välgörenhet, har ett fadderbarn, sponsrar kyrkan med pengar osv. 
Och så var jag ganska stolt när jag tog mina första, långa vågor med surfbrädan :)
Högsta önskan just nu? Att Sverige och hela världen ska bli en mer kärleksfull plats, att människor ska hjälpa varandra och ställa upp för varandra istället för att vara egoistiska, kalla och elaka mot varandra. Att det ska bli färre krig och våldsbrott, att fler människor ska få uppleva Guds godhet och våga släppa in den kärleken i sina liv.
Jag önskar också hälsa, både psykiskt och fysiskt för mig och dem som står mig nära, att vi skall slippa sjukdomar, skador, lidanden, död.
Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Förhoppningsvis säga mer vad jag tycker och tänker, våga säga till när jag blir ledsen eller sårad eller tycker något är fel. Jag hoppas jag blir mer frimodig, på ett klokt sätt, och vågar stå för det jag tycker och säga ifrån när människor, andra eller jag själv, blir felbehandlade.


Ja, det var en liten årssammanfattning det. Får se om det eventuellt blir en årsresumé också med en liten tillbaka blick på vad jag gjort månad från månad.



Kärlek! /ia

Inga kommentarer: